4-es Metró Fővám tér és Szent Gellért tér Pontok

Az igazi kortárs építészet Budapesten nagyon „underground". Corten acél, látszóbeton cikkcakkok és mozaikjáték a Duna két partján

4-es Metró Fővám tér és Szent Gellért tér Pontok

Az igazi kortárs építészet Budapesten nagyon „underground". Corten acél, látszóbeton cikkcakkok és mozaikjáték a Duna két partján

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Duna két partját földalatti hídként kapcsolják össze a Szent Gellért tér és a Fővám tér ikerponta. A négyes metró gondolata már 1972 óta foglalkoztatta a fővárost, végül sok év tervezés és kivitelezési munka után 2014-ben adták át a vonalat.

A két állomást a Sporaarchitects iroda tervezte. Az állomások jellegzetes építészeti karakterét adja a hatalmas vasbeton gerendarácsok rendszere, mely egyszerre felel az az alátámasztásért és merevítésért. A két állomás már az átadás évében jelentős elismerést kapott, az iroda megnyerte az A+ Awards zsűri és közönségdíját is, majd 2015-ben az ArchDaily az év legjobb középületének választotta őket. A Szent Gellért téren egészen mélyre, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem CH épülete alá érkezünk meg. Éppen ezért, bár a négyes metró minden állomásánál fontos szempont volt a természetes fény beengedése, itt csak mesterséges megvilágítás van. Ezt a „komor hangulatot” ellensúlyozza a monumentális belső tér. A Fővám térre érkezve, hála a Corvinus Egyetem előtti forgalomcsillapított zónának, már ki lehetett alakítani természetes bevilágítókat. A tér kihívása a három szintű működés, a 2-es villamos a híd alatti aluljáróba érkezik, a metró pedig még egy szinttel lejjebb. Észrevetted, hogy a Szent Gellért téren spirálban kavargó színes mozaikokat a Fővám térre érve valaki már szín szerint kiválogatta?

Sporaarchitects”. Sporaarchitects, https://www.sporaarchitects.hu. Elérés 2023. július 26.

https://www.epiteszforum.hu. „Szent Gellért Tér: A Legbefogadóbb”. 

https://epiteszforum.hu/szent-gellert-ter-a-legbefogadobb1. Elérés 2023. július 26.

https://www.epiteszforum.hu. „Új Kapcsolat a Dunával – Fővám Tér”. https://epiteszforum.hu/uj-kapcsolat-a-dunaval-fovam-ter. Elérés 2023. július 26.

Megközelíthetőség:
Metró: 4; Villamos: 2, 47, 49; Busz: 15

Ez is érdekelhet

To top