Vissza

Blaha Lujza tér

Minden szinten szinte minden: szecesszió, kávéházak és a fogyasztás palotája a Blahán és környékén

Blaha Lujza tér

Minden szinten szinte minden: szecesszió, kávéházak és a fogyasztás palotája a Blahán és környékén

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Blaháné nevével ékesítették föl Budapest egyik terét, éppen azt, amelyen a Népszínház áll, a nagy művésznő legszebb alakításainak e klasszikus színhelye. A választás  kitűnő, s ritkamód találó, ami feltűnő a fővárosban, ahol például Petőfi nevéről nevezték el az összes utcák legvisszataszítóbbját. Örüljünk e sikernek, de főképp annak, hogy a nemzet csalogányát még életében érte ez a neki mindenképpen kijáró megtisztelés.” Abban a bő száz évben, mióta az Új idők című folyóirat a Blaha Lujza térről merengett, szinte minden megváltozott itt a tér neve azonban továbbra is az egyik legnagyobb magyar színésznőről emlékezik meg. A nemrégiben megújult tér piros utcabútorai az egykori Nemzeti Színház zsöllyéire utalnak: a Nemzeti 1908-ban költözött a Rákóczi út és Nagykörút sarkán álló egykori Népszínház épületébe, és egészen addig itt működött, amíg az épületet el nem bontották a tér alatt zakatoló metrószerelvények rezgésére hivatkozva. Már akkor is gondolkodtak új épületen, azonban az első világháború – ahogy sok más budapesti építkezést is – hosszú időre megállította a Nemzeti Színház történetét. A színház állandó vendégkört biztosított a közeli Rémi szállónak, későbbi nevén Hotel Nemzetinek, mely még ma is áll.
Pont szemben a Nemzeti Színházzal működött a híres EMKE kávéház. Az elsőre furcsának tűnő név az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet takarja, amely egy 19. század utolsó éveiben alakult, kolozsvári civil szervezet volt. Céljuk az volt hogy a „testvéri érzést” erősítsék az erdélyi magyarok között. A kávéház tulajdonosa, Wassermann Jónás lelkes EMKE-tag volt, aki jelentős összegért vásárolta meg a névhasználati jogot, hiszen a korban az EMKE jól csengő márkanévnek számított. A Rákóczi út 42. szám alatt található irodaház a mai napig őrzi az EMKE nevét. A tér túloldalán hamarosan megnyílt a Corvin Áruház, mely nemcsak vidékről, de még a Trianon után elcsatolt területekről is vonzotta a vásárlók tömegeit.

A tér mai szerkezete a Rákóczi út árkádosítása után alakult ki, melyre azután került sor, hogy az 1956-os forradalom során az üzletek kirakatait betörték. Az árkádokkal, melyek jelentősen megnövelték a Rákóczi út autóforgalmát, 1958-ben készültek el.

Megközelíthetőség:
Metró: M2. Villamos: 4, 6. Busz: 7E, 5, 7, 107, 110, 112, 8E, 108E, 133E, 6.
Pontok ikon
Egykori Nemzeti Színház víztornya
Akadálymentesített ikon
Akadálymentes

Pontok

1

Egykori Nemzeti Színház víztornya

Az egykori színpadtechnikát működtető víztorony ma már modern irodaház.
Budapestépítészetipari örökségművészet

Különleges, bár szinte láthatatlan, az egykori vakablakok helyén ma már valódi ablakokkal rendelkező, tökéletes állapotú torony a Blaha Lujza tér mellett. A lebontott Nemzeti Színház mementója. Ismeri valaki?

Még több infó Separator Separator
2

New York-palota

Az egykori legendás nagykávéházak egyik utoló mohikánja, mely mindig is 24 órában várta a dolgozni és/vagy mulatni vágyókat.
Budapestcsillogásépítészetgasztro

Lassan 120 éves története során az épület volt biztosítótársasági székház bérlakásokkal, irodaház, legújabban pedig többnyire luxusszálló. A földszinten pedig azt a kávéházat találjuk, ami kis túlzással a 20. század első évtizedének legjobb irodalmi reklámja lehetne.

Még több infó Separator Separator
3

Árvíztábla a Szent Rókus-kápolnán 

Emlék a legpusztítóbb pesti árvízről, amikor teljes házak dőltek romba.
árvízépítészetPest-Budaszakrális helyszín

Az 1838-as nagy pesti árvíz emlékére a Szent Rókus-kápolna falán elhelyezett tábla jó példája a súlyos természeti csapásokat mementóként megőrző társadalmi emlékezetnek.

Még több infó Separator Separator
4

Polgári Serfőzde bérháza

Vidor Emil lenyűgöző, mozaikokkal díszített szecessziós bérháza a Népszínház utca egyik legszebb pontja
Budapestépítészetgasztroszecesszió

A Népszínház utca nyüzsgésében sétálva elsőre talán nem is vesszük észre, hogy milyen különleges a 22-es szám alatt található bérház, melyet Vidor Emil tervezett a kőbányai Polgári Serfőzde dolgozói számára.

Még több infó Separator Separator
5

Liza, a Rókatündér háza

A Mátyás tér legendás bérházának Mészáros Károly itt forgatott, Liza, a rókatündér című filmje adott nevet.
Budapestépítészetlegendaművészet

Az egykor gyönyörű épület zseniális történetekről mesél. Ha egy film bemutatásának lehetne másodlagos sikere, akkor az ebben az esetben az épületfelújítás lenne. De ilyen persze csak a mesékben van.

Még több infó Separator Separator
6

Corvin Áruház

Minden szinten szinte minden: a Corvin Áruház – ahol a bundától a vonatjegyig minden kapható volt – örökre megváltoztatta a budapesti vásárlási szokásokat
Budapestcsillogásépítészetmodern

Száz évvel ezelőtt szinte senki sem indult konkrét célok nélkül vásárolni. A budapestiek határozott elképzelésekkel érkeztek a zsúfolt raktárakra emlékeztető boltokba, ahol az árut a pult mögött tartották. A Blaha Lujza téren 1926-ban megnyitó áruház teljesen újat hozott a város életében.

Még több infó Separator Separator

Ez is érdekelhet

To top