Vissza

Fővám tér

Gasztronómia, tudomány és turisták találkozása a Duna partján

Fővám tér

Gasztronómia, tudomány és turisták találkozása a Duna partján

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Fővám tér első neveit (Saltzplatz, Sóház tér, Só tér) az 1800-as években itt álló sóhivatalnak köszönhette. Mai nevét az 1874-ben átadott, Ybl Miklós által tervezett Fővámpalotának, köszönheti, mely napjainkban a Budapesti Corvinus Egyetemnek ad helyet. A Duna partján hosszan elnyúló, Budapest látképét meghatározó neoreneszánsz épület, huszonkét gondosan kiválasztott, jelképes tartalmat hordozó homlokzati szobra között találhat a nézelődő görög mitológiai alakokat, de akár fontos magyar foglalkozásokat (pl. halászat, pásztorkodás) megjelenítő figurákat is. 

Mellette a műemlék Vásárcsarnok, melynek tetőszerkezetét Zsolnay kerámiák fedik. Az impozáns épületet 1897-ben adták át, s ma már igazi turisztikai látványosság: a CNN 2013-ban Európa legjobb piacának választotta. Pedig eleinte nem tetszett az árusoknak a csarnok szigorú rendje; tilos volt az addig megszokott kiabálás, káromkodás, még fütyörészni sem lehetett. 

A csarnok azonban igazi siker lett, később olyan híres látogatói is voltak, mint Margaret Thatcher (1984), Akihito japán császár (2002) vagy Károly herceg és Diana hercegné (1990). 

A csarnokkal ma is szemben álló épületbe, az egykori Nádor Szállodába jártak iszogatni a kofák és a piaci törzsvendégek hajnalban, csakúgy, mint az elegáns urak és hölgyek a kávéházak bezárása után, így a közönség nagyon vegyes volt.

Az örökké nyüzsgő térről a turisták a népszerű Váci utcán is végigsétálhatnak, illetve a Szabadság híd pesti hídfője is csábítóan hívogat: szinte egybeolvad a Fővám térrel. A híd déli felén, a pesti oldalon látható még azon üvegbúra foglalata, mely a híd avatáskor Ferenc József által ünnepélyesen bevert szöget védte (amit már rég elloptak), illetve a híd északi oldalán sétálók Mihail Kolodko, gerillaszobrász Ferenc József apró, csónakázó alkotásárais figyelmesek lehetnek.  

Megközelíthetőség:
Metró: M4, Busz: 25, Villamos: 47, 48, 49, troli 83
Pontok ikon
Vásárcsarnok alagút
Akadálymentesített ikon
Akadálymentes

Pontok

1

Vásárcsarnok alagút

Rejtett bejáratok, földalatti rendszerek
Budapestépítészetgasztroipari örökség

Az 1897. február 15-én átadott Központi Vásárcsarnokot úgy tervezték, hogy vasúton és vízi úton egyaránt megközelíthető legyen. Az áruszállításhoz vasúti rakodóvágányt és a Duna-parthoz vezető alagutat létesítettek – nem hiába, az aranykorban Budapest a föld alatt is fejlődött.

Még több infó Separator Separator
2

A Szabadság híd vámszedőházai

Apró házak őrzik észrevétlenül a történelmet a Szabadság híd tövében
Budapestépítészetközlekedéstörténetszázadforduló

A Szabadság hídon átsétálva sokan észre sem veszik, hogy pesti hídfőjénél két kis ház bújik meg: a régi hidak utolsó két megmaradt vámszedőháza. Annak idején minden hídhoz négy tartozott, ma már csak ez a kettő mutatja, hogy régen bizony fizetni kellett a hídon átkelésért. Vajon mit rejtenek ma ezek a bódék?

Még több infó Separator Separator
3

Assisi Szent Ferenc-templom

A Bakáts téri templom – híres művészek közös alkotása
építészetművészetPest-Budaszakrális helyszín

A Bakócz Tamásról elnevezett Bakáts téren áll a kerület legnagyobbjának számító impozáns, eklektikus stílusú, gyönyörű műemléktemplom, amely Assisi Szent Ferenc nevét vette fel. Nem is hinnénk, hány neves művész munkálkodott rajta!

Még több infó Separator Separator
4

4-es Metró Fővám tér és Szent Gellért tér Pontok

Az igazi kortárs építészet Budapesten nagyon „underground". Corten acél, látszóbeton cikkcakkok és mozaikjáték a Duna két partján
Budapestcsillogáskortársközlekedéstörténet

A Duna két partját földalatti hídként kapcsolják össze a Szent Gellért tér és a Fővám tér ikerponta. A négyes metró gondolata már 1972 óta foglalkoztatta a fővárost, végül sok év tervezés és kivitelezési munka után 2014-ben adták át a vonalat.

Még több infó Separator Separator

Ez is érdekelhet

To top