Oktogon

A zene és a színház világa elválaszthatatlan Terézvárostól

Oktogon

A zene és a színház világa elválaszthatatlan Terézvárostól

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Az Oktogon az Andrássy úttal együtt az 1896-os Millenniumi ünnepségekre épült, hiszen valahogy el kellett érni a Városligetben szervezett nagyszabású kiállítást – a szomszédos Király utca pedig nem bírta volna el a nagymértékű forgalomnövekedést. Az Oktogont keresztülszelő elegáns Andrássy – akkor még Sugárút – a párizsi Champs-Elysées mintájára épült, hiszen a korabeli Budapest inkább Párizsra, mint Bécsre szeretett volna hasonlítani. Az új sugárút alatt pedig a valódi attrakciónak számító kisföldalatti is elindult, így a Magyarország és a monarchia minden pontjáról érkező látogatók meggyőződhettek róla, hogy Budapest az európai metropoliszok sorába lépett. 

A kávéház, ahonnan Krúdy Gyula a századfordulós forgalmat figyelte a mai gyorsétterem helyén állt, és Abbázia Kávéház néven várta a vendégeket. A dualizmus idején lényegesen több ember költözött Budapestre, mint ahányat kényelmesen el lehetett volna szállásolni, így a kávéházakat sokan kiterjesztett nappaliként használták. Dolgozni, szórakozni, elolvasni a napi sajtót: a kávéház mindenre jó volt, sok esetben a nap huszonnégy órájában várta a vendégsereget. A hatalmas ablakok, tükrök és kristálycsillárok pedig a tágasság és luxus érzését adták a korabeli budapestieknek. Az Abbázia tükrei mind közül kiemelkedtek: a legnagyobbak voltak az egész monarchia területén. Annyira hatalmasak voltak, hogy külön vasúti kocsit építettek nekik, hogy egy darabban megérkezzenek Brüsszelből. Azt nem tudni, hogy jutottak el a Nyugatiból az Oktogonig, azt viszont igen, hogy a kávéház falát ki kellett bontani, hogy beférjenek.

Megközelíthetőség:
Metró: M1. Villamos: 4, 6. Busz: 6, 105, 210, 210B.
Mai Manó Ház / Egykori Arizona mulató
Akadálymentes

Pontok

1

Mai Manó Ház / Egykori Arizona mulató

A legendás budapesti mulatók egyike, forgószínpaddal és csillárról lógó görlökkel, mely ma jóval visszafogottabb eseményeknek ad otthont
Budapestcsillogásépítészethíresség

Az épület történetéből kiderül: tudással, tapasztalattal, elhivatottsággal és némi vagánysággal még a Moulin Rouge-zsal szemben is sikerülhet egy mulatót felfuttatni. Egy gonosz rendszerrel szemben azonban esély sincs a túlélésre.

Még több infó
2

Az Avilai Szent Teréz-plébániatemplom tűzerkélye

A tűzfigyelő erkélyek egykor a nagyvárosi élet elengedhetetlen tartozékai voltak
barokkklasszicizmusPest-Budaszakrális helyszín

A templomot többször átépítették, ezért többféle stílus jellegzetességei megfigyelhetők rajta. Különlegessége mégis a körbefutó tűzfigyelő erkély, amelyből a környéken egykor álló alacsonyabb házak felett az őr messze ellátott.

Még több infó
3

Hunyadi téri vásárcsarnok

A monarchia vásárcsarnokprogramjának egyik példája, melyet az egykori szabadtéri piac helyére építettek
Budapestépítészetgasztroszázadforduló

Párizsi mintát követve Európa nagyvárosaiban a 19. század utolsó harmadában kezdték meg működésüket az addigi nyitott piacokat leváltó grandiózus vásárcsarnokok. Széles utcáik, hatalmas kínálatuk és az addig ismeretlen higiénia a funkcionalitást, jellegzetes díszítésük pedig magát a korszakot tükrözték vissza.

Még több infó
4

Dessewffy utcai zsinagóga

Az istállóból kialakított zsinagóga egykor kocsisok, fuvarosok és hordárok imaháza volt
klasszicizmusPest-Budaszakrális helyszínzsidó örökség

Mint tudjuk, a cél szentesíti az eszközt, de legyünk őszinték, nem túl gyakori az istállók templommá alakítása. Az erős hit viszont átsegít a sok nehézségen, ahogy tette ezt 1870-ben az Első Budapesti Közszolga Egylet tagjaival is.

Még több infó
5

Szobrok az Operaház tetején

A Magyar Állami Operaház szobrai az egyik utolsó szocialista emlékműnek is tekinthetőek
Budapestlegendaretrószobor

A közcélra emelt épületek soha nem egy-két évtizedre épülnek. De vajon igaz ugyanez a díszítésükre, például az egy-egy korszakot jelölő szoboregyüttesekre is?

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top