Göncz Árpád Városközpont

Budapest új városrésze ikonikus toronyházakkal

Göncz Árpád Városközpont

Budapest új városrésze ikonikus toronyházakkal

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Áll a híd. Kapocsként fogja át a két partot Angyalföld és Óbuda között. Erős, hatalmas, lelkesítő — magának álmodta, magának alkotta a dolgozó nép.” így éltette a Sztálin híd, vagyis a mai Árpád híd átadását 1950-ben a Szabad Nép újságírója. Pedig a híd építése valójában egy majd száz évvel korábbi, az 1870-es években indult nagyratörő várostervezés része volt. 

Az Árpád híd pesti hídfőjétől északra fekvő terület, a Vizafogó már a római korban, majd Árpád-korban is fontos dunai átkelőhely volt. Nevét a Fekete-tengertől ívásra felúszó hatalmas vizákról kapta. Az értékes húsú viza halászata sok vitát okozott: meglepő, de még korabeli apácarendek is pereskedtek a halászati jogok elnyeréséért. Az egykor zsombékos, a halászok használta és tót napszámosok vályogházaival beépült területen a 19. században rohamtempóban felépülő könnyű- és nehézipari gyárak eredményezték a városrész rohamos fejlődését. 

Kezdetben fiatal rendőrcsaládok, majd munkáscsaládok lakhatására készültek el a lakóházak a környéken. A helyi artézi kutak vizét hasznosító Dagály közfürdő pedig megoldotta az alacsony komfortú, fürdőszoba nélküli családok higiéniai igényeit. 

A városrész mai, modern látványának előfutára az 1970-es évek legelején épült, akkoriban ritkaságszámba menő toronyház, a Nyugdíjfolyósító Intézet megszületése volt. Ezt követte a Rendőrpalota, mely manapság is tökéletesen beleillik a modern irodaépületekkel, toronyházakkal teletűzdelt forgalmas városközpontba.

Megközelíthetőség:
1, 1A villamos,  26, 32, 34, 106, 120-as busz 79-es trolibusz, M3 metró
Göncz Árpád-szobor
Akadálymentes

Pontok

1

Göncz Árpád-szobor

Erős Apolka „Nézőpont" című alkotása a volt köztársasági elnök halálának harmadik évfordulójára készült
Budapestkortársszoborzöld a városban

A róla elnevezett városközpont közelében kialakított parkban áll Göncz Árpád egykori köztársasági elnök és író 2018-ban felavatott szobra, amely utalás a politikus írói munkásságára is.

Még több infó
2

Régi vasúti indóház

Az egykori Vizafogó teherpályaudvar megmaradt épülete a mai Vizafogó parkban áll
Budapestépítészetipari örökségközlekedéstörténet

A Vizafogó teherpályaudvar szép példája a funkcióváltó épületeknek: az egykori jellegzetes vasúti fogadóépület ma irodaépületként működik. Az indóház elnevezés mára viszont kikopott a köznyelvből.

Még több infó
3

Dagály fürdő

Munkások fürdője volt, ahol hidegebb hónapokban úszósapka helyett igazi sapkában üldögéltek a gőzölgő vízben
BudapestcsaládosDunaépítészet

Az Árpád híd tövében található fürdőkomplexum lassan több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza. A föld alatti, melegvizes forrásnak köszönhetően egész évben működő Dagály ikonikus kikapcsolódási pont Budapesten.

Még több infó
4

Vizák szobor

Magyarország legnagyobb halfaját örökíti meg a szobor, melyet az új közparkkal és benne a tóval együtt adtak át
BudapestcsaládosDunaszobor

A régen a Dunában még gyakran előforduló halról és a hozzá kapcsolódó halászatról Vizafogónak nevezett városrész parkjában található a vizákat ábrázoló szoboregyüttes.

Még több infó
5

Kolodko – orosz hadihajó szobor

Egy gerillaszobor aktualitása
BudapestcsaládosDunaszobor

Kolodko Mihály kárpátaljai származású szobrászművész az elsők között állított emléket jellegzetes gerillaszobrával az orosz-ukrán háborúnak.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top