Szent László tér

Bao és szecesszió. Legvirágzóbb építészeti stílusunk és a budapesti Kína

Szent László tér

Bao és szecesszió. Legvirágzóbb építészeti stílusunk és a budapesti Kína

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Az eredetileg Kőér nevet viselő Kőbánya települést IV. Béla király adományozta Pest városának a XIII. században, megművelésre. A települést a kezdetektől az különböztette meg a város többi részétől, hogy – mint arra a neve is utal – itt bányák működtek. Ennek megfelelően az egykori Kőér hamarosan óriási jelentőségre tett szert, mint az egyetlen pesti kőlelőhely. 1836-ban az Ó-hegyen már  egy téglaégető is működött a négy kőbánya mellett, és ontotta magából a 19. század második felében gőzerővel városiasodó Budapest építkezéseihez szükséges téglákat. Kőbányai és sóskúti kövekből épült többek között a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Szent István-bazilika, sőt, a Széchenyi Lánchíd mind a négy oroszlánja.
Ugyan ezt a városrész neve nem őrizte meg, de sokáig szőlőművelés is folyt itt, „20-30 000 akó jó asztali bor”-ra való szőlőt szüreteltek a kőbányai dombokon a 19. században. Ennek a tőkéket megtámadó filoxéravész vetett véget, a század végére teljesen kipusztítva a szőlőt. A szőlőskertek helyén azonban szebbnél szebb szecessziós villák és bérházak nőttek ki a földből.

Ha helyi bort már nem is kóstolhatunk, a kőbányai sör a mai napig velünk van. A helyi sörgyártás sikere pedig szintén a kőbányákkal indult. Ugyanis sokáig a sörös hordókat a pince földjébe ásták és vízzel locsolgatták, hogy megfelelő hőmérsékletűek legyenek.. Egy bajor „serjártó” mester fedezte fel, hogy a kőbányákban– melyek felett az agyag és a növényzet megmaradt – sokkal kedvezőbbek az adottságok.A sör pedig azóta is elválaszthatatlan Kőbányától, de ma már Dreheren kívül Tsingtaót is kérhetünk, ha a városrész egyik legendás kínai éttermében ér minket az este.

Megközelíthetőség:
Villamos: 3, 28, 28A, 62, 62A. Busz: 9, 185, 217, 162, 185, 217, 262, 20E, 96, 220.
Szent László-templom
Akadálymentes

Pontok

1

Szent László-templom

Lechner Ödön, legismertebb szecessziós építészünk egyik kevésbé ismert alkotása
Budapestépítészetszakrális helyszínszecesszió

Lechner egyik kevésbé ismert remekműve ez a templom, melyet az építész az élete egyik főművének tekinthető Iparművészeti Múzeummal egy időben tervezett.

Még több infó
2

Cserkesz utcai zsinagóga

A kőbányai zsidó élet egykori központja: a századfordulón mind a zsidó, mind a keresztény felekezetű kőbányaiak adakoztak azért, hogy ez a mesebeli épület elkészülhessen
Budapestszakrális helyszínszecessziózsidó örökség

A zsinagóga építésekor a környéken földszintes házakat, az épülettől nem messze vasúti síneket, a közeli Mázsa téren pedig sertéspiacot kell elképzelnünk. Mára a környezet jelentősen megváltozott, de az épület szerencsére újra a régi fényében tündököl.

Még több infó
3

Kőbányai Szent László Gimnázium

Lechner Ödön és Vágó József szecessziós iskolaépülete egykor hiánypótlónak számított a környéken
Budapestépítészethírességszecesszió

Lechner Ödön vagy Vágó József? Az 1914-15 között épült ház két jeles magyar építész nevéhez kapcsolódik. A tervrajzok szerzője ugyan Lechner Ödön, de a rajzokon Vágó József szignója szerepel, mint ahogy az épület 1915-ös befejezése is hozzá köthető.

Még több infó
4

Pongrác úti Föltámadott Krisztus templom

A Pongrác úti kislakásos lakótelep templomát elsősorban erdélyi menekültek számára építették
Budapestépítészetszakrális helyszínszecesszió

A trianoni döntést követően az elcsatolt országrészekből sok magyar menekült az új határok közé. Az állam lakhatást és munkát, az egyházak pedig lelki vigaszt igyekeztek számukra nyújtani. Utóbbira az egyik legszebb példa a kőbányai templom megépítése.

Még több infó
5

Conti-kápolna

Egy 18. századi építőmester saját kézzel épített fogadalmi temploma
barokképítészetPest-Budaszakrális helyszín

Az olasz felmenőkkel rendelkező építőmester pontosan ugyanúgy reagált a járvány túlélésére, ahogyan azt a 18. században sok más faluban és városban tették: kápolnát épített Szűz Mária tiszteletére, melyet lassan három évszázada használnak a hívők.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top