Bosnyák tér

Templomok és rejtélyek

Bosnyák tér

Templomok és rejtélyek

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Az 1840-es évek közepén sok minden történt Zuglóban: lerakták a  Hermina-kápolna alapkövét 1842 októberében, a dátumot pedig azóta is a későbbi kerület hivatalos születésnapjaként tartják számon. A városi legenda szerint a kápolnát a közkedvelt József Nádor az abban az évben elhunyt lányáról, Hermina főhercegnőről nevezték el, aki szeretett egyedül sétálgatni ezen a környéken. Hamarosan megnyílt a közelben egy Bartl névre hallgató kávés „nyaralószállója” , amely kicsábította a poros pesti belvárosból az előkelő közönséget – és a szállósikerén felbuzduló konkurenciát is. Bartl legendás mulatságokat rendezett a saját otthonában, amelyekre még Liszt Ferenc és Deák Ferenc is kilátogatott. Néhány évvel később már három nyaralószálló működött Zuglóban, mely Pest környékének legismertebb nyaraló- és gyógyhelye lett: szállodákkal, sörcsarnokokkal, vendéglőkkel és úgynevezett „priznitz”-intézetekkel, amelyek az akkor divatos hidegvizes kezelési módszert alkalmazták, és a későbbi szanatóriumok elődei voltak. 

Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítését követően a mai Zugló területe még három külön kerülethez, Terézvároshoz, Erzsébetvároshoz és Rákosfalva révén Kőbányához tartozott. Zugló legkedvesebb helyszíne, a tágas, árnyas Városliget adott helyet az 1896-os millenniumi ünnepségeknek, melynek fejlesztési lehetőségeiről az 1880-as években így viccelődött a Borsszem Jankó  című politikai vicclap: „A városerdőbe érve sajnosan tapasztaltuk, hogy a pázsit egészen kopott, mert a t. közönség folyton rajta ül vagy hever. Hogy ezt megakadályozzuk, ajánljuk, hogy a pázsit közé gombostűk tüzdeltessenek és így senki rá ne ülhessen.”

1935-ben a Városligetből, Herminamezőből, Istvánmezőből, Törökőrből, Kis-Szuglóból, Nagy-Szuglóból, Alsórákosból és Rákosfalvából állt össze a mai kerület. A sokáig használatos szugló nevet őrzi a mai Szugló utca.

Zugló ma is a pesti oldal zöldebb arca, ahol a belvárosból percek alatt egy másik világba utazhatunk.

Zugló városrészeinek históriai kalauza, 1995.

https://adt.arcanum.com/en/view/EgeszsegugyiDolgozoLatlelet_1976/?query=TEXT%3D%28%22priznitz+intézet%22%29&pg=40&layout=s

​​https://adt.arcanum.com/en/view/Honderu_1846_2/?query=bartl&pg=214&layout=s

https://adt.arcanum.com/en/view/BorsszemJanko_1881/?query=Városliget&pg=341&layout=s

Megközelíthetőség:
Villamos: 3, 62, 62A, Busz: 32, 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E, 32, 277, 124, 125, 125B.
Zuglói Páduai Szent Antal-templom
Akadálymentes

Pontok

1

Zuglói Páduai Szent Antal-templom

A szeretetteljesen csak „Bosi”-nak becézett templomot Rimanóczy Gyula tervezte, ahogy a pasaréti Páduai Szent Antal-templomot is
Budapestépítészetmodernszakrális helyszín

A 20. század elején még egy iskolában miséztek a domonkosok, később egy vendéglőt alakítottak kápolnává, végül 1923-ban ideiglenes templomot emeltek a hívek, mely a silány építőanyagok miatt hamar életveszélyessé vált. Hosszú út vezetett tehát a templom 1941-ben kezdődő felépítéséig.

Még több infó
2

Egykori Jávorka Ádám utcai zsinagóga

Zugló szebb napokat látott zsinagógája egykor egy újságíró nyaralója volt
Budapestépítészetszázadfordulózsidó örökség

Egy nagypolgár nyaralójából átépített zsinagóga, amely a kihasználatlanság és gondozás hiánya miatt lassan az enyészeté lesz.

Még több infó
3

Zuglói kocsiszín

Ahová a villamos aludni tér
Budapestépítészetipari örökségközlekedéstörténet

Az 1880-as években a közlekedés igyekezett felvenni a fővárosi polgárok életének felgyorsult ritmusát – ekkor jelentek meg a villamosok is. A modern közlekedés kiépülésével a város egésze megnyílt a lakói számára, a munka, a vásárlás és a szórakozás már nem a lakóhely közvetlen környezetére korlátozódott.

Még több infó
4

Bolgárkertészek

A magyarországi kertművelést forradalmasító bolgárkertészek emlékműve
Budapestgasztrokortársszobor

A bolgárkertészek megjelenése Magyarországon a török időkre vezethető vissza. Nekik állít emlékművet a Bosnyák téri piac melletti szoborcsoport, Kozsuharov Ognjan Magyarországon élő bolgár művész munkája.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top
"