Királyhágó tér

Hegyvidéki hősök és művészek

Királyhágó tér

Hegyvidéki hősök és művészek

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Ha ezen, a budai hegyek lábánál meghúzódó, kedves környéken elkalandozunk, lépten-nyomon hírességek nyomaira bukkanhatunk. Nem csak fontos irodalmi alakok lakóhelye volt ez a környék, ahol a pezsgő pesti kávéházi élet után megpihenhettek, hanem a Ráth György utcai bírák és ügyészek telepéről is a Királyhágó térre és a Böszörményi út kocsmáiba jártak szórakozni a hivatali emberek. 

De nagy élet folyt a Kossuth-díjas költő, Nemes Nagy Ágnes és férje, Lengyel Balázs Királyhágó utcai lakásán is, amely a magyar értelmiség kedvelt színtereként szolgált. Az inspiráló éjszakai eszmecserék, rendszeres összejövetelek egyik eredménye lett az Újhold folyóirat, mely aztán 1948-as betiltása után a Nyugat” eszmeiségét és minőségigényét vállaló írók jelképévé vált. 

Kissé profánabb és későbbi, de tagadhatatlanul a Királyhágó tér egykori hangulatát meghatározó hely volt a 1. szám alatt üzemelő Gödör söröző, melynek emblematikus kocsmárosa, a mindig elegáns, hatalmasra nőtt Bandi bácsi az ittas vendégeket egy határozott „Pardon, Uram!” kíséretében hajította ki az utcára.

Nem csoda hát, hogy az otthonos és barátságos környék Örkényt is megihlette: egyik híres egypercese a sokáig az egykori francia kémikusról, Joliot Curie-ről elnevezett térről szól. Mert hát ki akart volna innen elköltözni?

Apróhirdetés

Örök nosztalgia

„Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással”

Megközelíthetőség:
Villamos: 59A, Busz: 102, 105, 210, 212
György-udvar
Akadálymentes

Pontok

1

György-udvar

Szédítő szobor- és stíluskavalkád az Alkotás utcában
Budapestépítészetművészetszobor

Ez a hatalmas bérpalota tele van mitológiai lényekkel, irodalmi szobrokkal, és egyedi módon még a tulajdonosnő unokájának is emléket állított. Leginkább elmarasztaló vélemények születtek róla már közvetlenül a felépítése után is. Egy kritikus egyenesen „mámoros, kínos és bántó formatombolásnak” nevezte a látványt.

Még több infó
2

Arany János portré

Ki figyel a tűzfalfestményről?
Budapesthírességkortársművészet

Hogyan lehet egyszerre feldobni a város egy szürke pontját, irodalmi emléket állítani egy iskola tűzfalán, és ezzel közelebb hozni Arany Jánost a mai generációhoz? Úgy, ahogy az Arany János-emlékév egyik projektje tette.

Még több infó
3

Toldi-domborművek

Toldi Miklós ott lakik, a XII. kerületben
Budapestépítészetművészetszobor

Az 1940-es évek egyik ingatlanos marketingfogása így hangzott: költözz egy irodalmi alakról elnevezett társasházba! Az elképzelés sikert aratott, a házcsoport lakásait pillanatok alatt elkapkodták. Arany János Toldijának emlékét azóta is őrzik az itt lakók.

Még több infó
4

Bírák és ügyészek telepének emléke a Ráth György 26. szám alatt

Angol családi házak, szecesszió, erdélyi népi és finn építészet keveréke a Kis-Sváb-hegy lejtőin
Budapestépítészetszázadfordulószecesszió

Ma már nehéz elképzelni, hogy a századfordulón a Kis-Sváb-hegy még jobbára mezőgazdasági terület volt. Beépítésére csak az 1910-es években került sor, amikor a Bírák és Ügyészek Egyesülete kezdeményezésére megépült a bírák és ügyészek telepe.

Még több infó
5

Szabó Lőrinc-emléktábla

Ahol a „Lóci-versek" születtek
Budapesthírességlegendaművészet

Szabó Lőrinc egykori otthonának homlokzatán egy tábla emlékeztet a nagyszerű költőre, aki a pesti élet nyüzsgéséből, új életet kezdeni költözött ide. A családi békét kereste, de egy leküzdhetetlen szerelmet mégsem sikerült hátrahagynia.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top