Rákospalota MÁV telep

Hív a vasút, vár Rákospalota!

Rákospalota MÁV telep

Hív a vasút, vár Rákospalota!

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A MÁV munkáslakótelepet épített a vasút alkalmazottai számára. Az első építési ütem 1907-ben kezdődött, és a mai Rákos út, Szent Korona útja, Ozmán utca és Széchenyi út által körbezárt négyszögben zajlott. Itt harminc négylakásos, földszintes ház épült. Ma már egy sem látható közülük. Ezekhez a MÁV-telepi lakásokhoz nem tartozott se wc, se fürdőszoba, ám alig telt le néhány év, és az 1914-ben megkezdett második ütemben már komfortos, két- és háromemeletes tisztviselőházakat húztak fel. Minden lakáshoz önálló kertrész is tartozott, melyben akkoriban kisebb háztáji gazdaságot alakíthattak ki a lakók, továbbá gazdasági épületeket húztak fel, ahol tyúk- és sertéstartásra is lehetőség volt. Nyaranta ma is sok helyen látni takaros veteményest: paradicsomot, paprikát és szép virágokat gondoznak a lakók, de a kakaskukorékolást a pihenőkertekben játszó gyerekek hangja váltotta fel. 

Az 1920-as, 30-as években közel kétezer ember lakott a telepen, melynek házait típusterv alapján építették. Ugyan az építészek nevét nem ismerjük, de a telep stílusa mégis figyelemreméltó: a századforduló magyaros szecessziójának szép példája. A MÁV-telephezszámos kiszolgáló létesítmény is épült. 1911-re készült el az elemi iskola, amely az első állami iskola volt a községben. A Wesselényi utcában egy kisebb piacot alakítottak ki az 1920-as években, a telep közepén pedig kertészet működött. Mivel fürdőszoba nem járt a lakásokhoz, egy tisztasági fürdő is üzemelt. A telepnek saját rendőrörse is volt, sőt gondnoka, kertészei és orvosi ellátása is. 1935-ben katolikus, majd 1944-ben református templom épült a hívőknek. Bár a telep nagyobb részén az alacsony komfortú házakat lassan felváltották a sokemeletes lakóházak, az utcanevek még a mai napig emlékeztetnek a hajdani gondosan tervezett, legnagyobb vasutastelepre, és a kertvárosi részen sétálva az ember könnyen elfelejtheti, hogy Budapesten van.

Megközelíthetőség:
69-es villamos,  5, 104, 125, 170, 204, 224, 231-es busz
Ősrákosi református templom
Akadálymentes

Pontok

1

Ősrákosi református templom

A közadakozásból épült templom elektromos orgonája Hollandiából érkezett, az Úrasztal egyetlen tölgyfából készült
Budapestépítészetszakrális helyszínszecesszió

Sokan mondják a rákospalotai MÁV-telepre, hogy „város a városban”. Ennek megfelelően két temploma is van, egy katolikus és egy református. Utóbbihoz a telket a MÁV ajánlotta fel, és – a jelentős közadakozás és minisztériumi hozzájárulás mellett – támogatta is a felépítését.

Még több infó
2

Indián-szobor

A magyar gyerekeket évtizedeken át lázban tartó Cooper és Karl May indiánregények inspirálták Ungvári Lajost az Indián-szobor elkészítésére
Budapestcsaládoslegendaszobor

A gyerekek manapság is szeretnek indiánost játszani. Nem is csoda: az indiánok a becsület példaképei, világuk színes, ruházatuk, tárgyaik különösek, hőstetteikkel könyvekben, filmekben találkozhatunk. De vajon hány gyerekkel esik meg, hogy az iskola ablakán kinézve egy indián szobrát láthatja?

Még több infó
3

Tisztviselőház

A telep legjelentősebb „mézeskalácsháza”, ahol a vasút magasabb beosztású dolgozói lakhattak
Budapestépítészetközlekedéstörténetszecesszió

A MÁV-telep központi helyén, enyhe magaslaton áll a sárga, jellegzetes zsalugáteres, fehér betonkerítéses, U-alakú épület. Ez a Tisztviselőház. A többi „mézeskalácsháztól” méreteiben is eltérő tömb a magas beosztású vasutasok lakhelyéül szolgált.

Még több infó
4

Egykori MÁV-telepi mentőpont

Beszédes utcanevek Rákospalotán
Budapestépítészetközlekedéstörténetretró

A MÁV-telep utcanevei sokszor beszédesek. A térképet nézegetve itt találjuk a Mozdony, Kazán, a Vasutaskert utcákat. A Mentő utca ellenben nem fantázianév: a rákospalotai mentőpontról kapta a nevét, mely 2012-ben az Észak-pesti Kórházba költözött.

Még több infó
5

MÁV-telepi Jézus szíve templom

A MÁV-telep lakóházai közé jól illeszkedő modern templom nagyrészt a MÁV adományából épült
Budapestépítészetretrószakrális helyszín

A templomok magas tornyukkal remek tájékozódási pontok, kiállásukkal büszkén hirdetik Isten dicsőségét. Ez a templom nem ilyen. Magas lakótelepi házak takarásában bújik meg, a régi MÁV-teleptől elválasztja az M3-as autóút. Plébániája is szokatlan helyen, egy tízemeletes ház két lakásában van.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top