Határ út

Kertvárosi idill Kispest szívében

Határ út

Kertvárosi idill Kispest szívében

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Határ út nem egyszerűen metrópont, vagy közlekedési csomópont, hanem izgalmas városi séták kiindulópontja is. A terület egykor az önálló Kispesthez tartozott, és történelmi eseményekben sem szűkölködött: a kiegyezés utáni robbanásszerű gazdasági fejlődés tömegek számára jelentett munkalehetőséget Budapesten, azonban a városba áramló rengeteg dolgozó lakhatását is meg kellett oldani. Az egészségtelen és zsúfolt lakóhelyek helyett Wekerle Sándor pénzügyminiszter javaslatára épült ki 1908-ban a mai nevén Wekerletelepként ismert hangulatos lakónegyed, a két gémeskúttal és egy csőszházzal büszkélkedő egykori homokos pusztaság helyén. Az első világháború után a sebesült katonák elhelyezésére ideiglenes barakkokból álló  kórházat létesítettek Külső-Ferencváros Kispest felé eső részén, melyeket később szükséglakásokká alakítottak. A nyomornegyed bontása 1957-ben kezdődött, területét az összkomfortos József Attila lakótelep foglalta el. A Határ úti pontt elhagyva azonnal szembetűnik az Ibis Hotel, a régi Aero Szálló épülete, melyet többek között a magyar futballválogatott törzshelyeként tartottak számon. Az 1981-ben ismét hazalátogató Puskás Öcsinek pedig azért választották ezt szállásul, mert itt közel lehetett szülőföldjéhez, Kispesthez.

Megközelíthetőség:
metró: M3, Busz: 200E, 66, 66B, 66E, 84E, 89E, 94E, 123, 123A, 148, 294E, villamos: 3, 42, 52
„Barátok közt” ház
Akadálymentes

Pontok

1

„Barátok közt” ház

A 23 évet megért tévésorozat ikonikus helyszíne, a "Mátyás király téri" ház
Budapestépítészethírességszecesszió

Már dúdolod is a főcímdalt… A hely sokaknak ismerős lehet, hiszen a Barátok közt népszerű magyar tévésorozat külső jeleneteit a Wekerletelep utcáin és terein forgatták. A főcímben látható, 1914-ben épült impozáns ház a Kós Károly tér egyik jellegzetes épülete, ahol a főszereplők mindennapjaikat élték.

Még több infó
2

Zrumeczky-kapu

Zrumeczky Dezső csodás alkotása méltó szimbóluma Wekerletelepnek
Budapestcsaládosszecessziózöld a városban

Szecessziós népi építészetünk egyik gyöngyszeme a Zrumeczky Dezső által tervezett kapu, mely a Wekerletelep egyik szimbóluma. Aki ezen belép, egy kellemes kertvárosba csöppenve könnyen maga mögött hagyhatja a nyüzsgő fővárosi forgatagot.

Még több infó
3

Az Árpád-kori Szent Lőrinc-templom emléktáblája

Az egykori román templom helyén ma lakóház áll, régen temető is volt itt
építészetközépkorPest-Budaszakrális helyszín

A Wekerletelep ma kedvelt lakóhely, de több mint ezer évvel ezelőtt, a honfoglalást megelőzően is lakott volt. A „Régen templom állt e helyen, romjaiból való e kő.” emléktábla pedig egy középkori szakrális helyszínre utal.

Még több infó
4

Kispesti Rendőrkapitányság

Budapest egyik legszebb rendőrségi épülete a Kispesti Rendőrkapitányságé, a Wekerle keleti kapujában
Budapestépítészetszázadfordulószecesszió

Az Ady Endre út és Hungária út sarkán álló Kispesti Rendőrkapitányság épületére tekinthetünk a Wekerletelep keleti kapujaként is. Munkálatai 1912-re fejeződtek be, tervezői Schoditsch Lajos és Éberling Béla voltak.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top