Jászai Mari tér

Újlipótváros titkai és legszebb épületei egy karnyújtásniyra

Jászai Mari tér

Újlipótváros titkai és legszebb épületei egy karnyújtásniyra

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Jászai Mari térnél mindig is át lehetett kelni a Dunán: a tér helyén egykor a beszédes nevű Révjenő nevű falu terült el, amit a törökök pusztítottak el. A hídra azonban még sokáig kellett várniuk az itt élőknek. Mikor 1876-ban végre átadták  a Margit hidat, így ünnepelt a Vasárnapi Újság: Mult vasárnap nyitották meg ünnepélyességgel a közhasználatnak már február végén átadott Margithidat, mely hatalmas s egyúttal ékes kapocs gyanánt fűzi egymáshoz hosszú évszázadok tartamára a főváros két partját. A monumentális építménynek jelentősége legjobban kitűnik azon körülményből, hogy a lánczhidon kívül mostmár egy második állandó hid kapcsolja egymáshoz Magyarországnak a Duna által kettészelt részeit.” Az ünnepélyes hídavatás után azonban még további hosszú évek teltek el, mire a pesti hídfő környékét is rendezték, parkosították, majd az 1930-as években a mai napig árnyékot adó platánfák is a térre kerültek. Budapest új terét a tragikus sorsú Rudolf trónörökösről, Ferenc József császár és Erzsébet királyné fiáról nevezték el, majd Leiningenre keresztelték át, feltehetően az egyik aradi vértanúra, Leiningen -Westenburg Károlyra emlékezve. Azonban itt még nem ért a történet véget, hamarosan ismét meggondolták magukat a névadók: 1919-től a tér újból a Rudolf nevet viselte, amely hamarosan Rudolf trónörökösre változott a nyomaték kedvéért. 1950 óta kitartóan, rendületlenül Jászai Mari térnek hívják, a híres színésznő után, aki markotányosnőből lett a magyar színháztörténet egyik legismertebb művésze, és azon kevés magyar nők közül az egyik, akiről közteret neveztek el.

Címke: híd, Pest, színésznő

https://adt.arcanum.com/en/view/CsaladHely_MonografiaVaros_Lipotvaros_AdalekokLipotvarosTortenetehez_1/?query=jászai+mari+tér&pg=507&layout=s

https://adt.arcanum.com/en/view/Budapest_1978/?query=jászai+mari+tér&pg=317&layout=s

https://adt.arcanum.com/en/view/HetiValasz_2016_10-12/?query=%22jászai+mari+tér%22&pg=709&layout=s

https://adt.arcanum.com/en/view/VasarnapiUjsag_1876/?query=%22Margit+h%C3%ADd%22&pg=298&layout=s

Megközelíthetőség:
Villamos: 2, 2B, 23, 4, 6. Troli: 75, 76. Busz: 9, 26, 91, 191, 226, 291, 6.
A pesti Fehér Ház

Pontok

1

A pesti Fehér Ház

Politikai jelentősége mellett egy híres szekkó emeli ki az irodaházak sorából
Budapestépítészetlegendamodern

Luxusbérháznak épült, később a közeli Országház és a minisztériumi negyed miatt fontos hivatalok irodaházaként használták, de az idősebbek közül a legtöbben mégis az MSZMP székházaként emlékeznek rá.

Még több infó
2

Nagy Imre szobra

A költözködő budapesti szobrok egyike a Kossuth után a Jászai Mari téren talált új otthonra
Budapesthírességkortársszobor

1996-ban állították fel a Vértanúk terén Nagy Imre szobrát, mely a félbemaradt magyar szabadságküzdelem szimbóluma lett. 2018-ban egy 1934-ben készült szobrot állítottak vissza a helyére.

Még több infó
3

Főnix-ház

A nyolc épületből álló Főnix-ház homlokzatát valóban főnixmadarak díszítik
Budapestcsillogásépítészetmodern

Az alig egy év alatt elkészült hatalmas épülettömb kizárólag befektetési céllal épült. Varázsát a gyönyörű belső kert, az árnyékot adó hatalmas platánok és a magas háznak köszönhető csend adják.

Még több infó
4

Radnóti Miklós otthona

A magyar irodalom egyik legismertebb szerelmespárja, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni a Pozsonyi út egyik lakásában éltek
Budapesthírességlegendaművészet

Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni haláláig ugyanabban a 35 négyzetméteres lakásban élt, ahova házasságkötésük után beköltözött a költővel. Ez a lakás lett a 2015-ben megnyílt Radnóti-emlékszoba mintája.

Még több infó
5

Palatinus-házak

Vidor Emil szecessziós bérpalotáinak lakásaiban egykor margitszigeti termálvíz folyt
BudapestDunaépítészetszecesszió

A Palatinus-házak jól rávilágít az újkori magyar történelem furcsa történéseire. Egy Habsburg főherceg eladta a Margitszigetet, az üzlet részeként átadott pesti telken megépült egy szecessziós bérház, ennek az aljában pedig ma egy ortodox zsidó imaház működik.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top
"