A pesti Fehér Ház

Politikai jelentősége mellett egy híres szekkó emeli ki az irodaházak sorából

A pesti Fehér Ház

Politikai jelentősége mellett egy híres szekkó emeli ki az irodaházak sorából

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Luxusbérháznak épült, később a közeli Országház és a minisztériumi negyed miatt fontos hivatalok irodaházaként használták, de az idősebbek közül a legtöbben mégis az MSZMP székházaként emlékeznek rá.

Az Országház felépítése a 20. század elején rendkívüli módon felértékelte a közelében fekvő építési telkeket, ezért a korabeli Rudolf térre a Fonciére biztosító luxus bérháza került. A II. világháborúban az épület komoly sérüléseket szenvedett, a helyreállítását és az új funkció megtalálását pedig a Parlament környékére áthelyezett új kormányzati negyed kiépítése befolyásolta. A teljes átépítés végül a belügyminisztérium új épületeként, modernista stílusban történt. A Fehér Házba 1951-ben az ÁVH, majd az Országos Rendőrfőkapitányság költözött, később pedig az MSZMP székháza lett és maradt 1990-ig. 1970-ben az aula falára festette meg Bernáth Aurél Munkásállam című szekkóját, amin a pártállam legfőbb irányítói (Kádár János, Aczél György) mellett Nagy Imre (szemüveg nélkül, hogy ne lehessen elsőre felismerni) és az a Déry Tibor is megjelenik, akit 1956-os szerepe miatt kilenc évre elítéltek. A rendszerváltás időszakának egyik szimbolikus mozzanata volt, amikor Nagy Imre újratemetése után egy hónappal, 1989. július 13-14-én az épületben ravatalozták fel Kádár Jánost. A rendszerváltás után az Országgyűlés Hivatalának tulajdonába került az épület, és ma Képviselői Irodaházként üzemel. 

https://pestbuda.hu/cikk/20210124_hetven_eve_koltozott_az_avh_a_feher_hazba_hamarosan_felujitjak_a_duna_part_hires_modernista_epuletet

Megközelíthetőség:
Villamos: 2, 2B, 23, 4, 6. Troli: 75, 76. Busz: 9, 26, 91, 191, 226, 291, 6.
2 perc
180 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top