Európa Liget

Európa Liget

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A sétánkat kezdjük az egyik legismeretlenebb budai parkkal – pedig a várfal tövében húzódó Európa Ligetnek és az itt álló fáknak egészen különleges, Budapesthez szorosan kapcsolódó története van.  A parkot 1972-ben nyitották meg, Csorba Vera tervei szerint – a dátum beszédes, a Budapest 100. születésnapját ünneplő eseménysorozat része volt, hogy az egyesítés centenáriumi kongresszusára érkező […]

A sétánkat kezdjük az egyik legismeretlenebb budai parkkal – pedig a várfal tövében húzódó Európa Ligetnek és az itt álló fáknak egészen különleges, Budapesthez szorosan kapcsolódó története van. 

A parkot 1972-ben nyitották meg, Csorba Vera tervei szerint – a dátum beszédes, a Budapest 100. születésnapját ünneplő eseménysorozat része volt, hogy az egyesítés centenáriumi kongresszusára érkező 29 európai főváros vezetői, Rómától Reykjavíkig mind ültettek egy-egy fát ide. Ennek emlékét őrzik a kis táblák a növények alatt. Arra is figyeltek a fajta kiválasztásánál, hogy az ünnepélyes ültetésnél a polgármesterek hazájuk olyan honos fáit válasszák , amely ugyan jellemző az ültető ország flórájára, de a magyar éghajlati viszonyokat is jól bírja.  De sokan választották a törökmogyorót és a japán díszcseresznyét is, ami a várfal tövében április elején éppen virágzik, ahogy a díszalmák is. 

Az önkormányzat által felújított parknak egy része hangulatos, padokkal szegélyezett, a pihenést szolgáló rekreációs zóna, de figyelmet fordítottak a sportpálya helyreállítására.

Fotó: Bartha Dorka

Fotó: Bartha Dorka

Ez is érdekelhet

To top