Filozófusok kertje

Filozófusok kertje

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Tabánból kiérve sétáljunk végig a Czakó utcán, majd a forgalmas Hegyalja úton átkelve induljunk el a Gellért-hegy lankáin a Sánc utca legelején balra magasodó lépcsőkön. Kedvünkre tekereghetünk a lépcsőkön, végül mind felvisz elsőnek a kilátókő szoborhoz Buda királyfi és Pest királykisasszony mellé, majd a Filozófusok kertjéhez. Talán sokan nem is sejtik, de a lábunk […]

A Tabánból kiérve sétáljunk végig a Czakó utcán, majd a forgalmas Hegyalja úton átkelve induljunk el a Gellért-hegy lankáin a Sánc utca legelején balra magasodó lépcsőkön. Kedvünkre tekereghetünk a lépcsőkön, végül mind felvisz elsőnek a kilátókő szoborhoz Buda királyfi és Pest királykisasszony mellé, majd a Filozófusok kertjéhez. Talán sokan nem is sejtik, de a lábunk alatt pedig több ezer köbméternyi víz hullámzi, mert a furcsa, földvárra emlékeztető támfalak valójában a Vadász György tervezte Gruber József víztározót rejtik. 

A környék parkosítása Krizsán Zoltánné és Baraczka Katalin tervei szerint készült el. A növények között különféle cédrusokat, díszcseresznyéket, a hegytetőn a parkokban ritka homoktövist (Hipophae rhamnoides), a falakon kúszónövényeket találunk.

Ha a parkból kifordulunk a Sánc utcára, itt is egy hosszú díszcseresznye fasort találunk, és a város számtalan pontjáról jól látható Hegedűs-villa előtt pedig tulipánfák nyílnak. A genovai villát másoló monstrumot Schoch Frigyes építette, aki a századforduló eleinte sikeres ingatlanmágnása és tőzsdespekulánsa volt.

Fotó: Bartha Dorka

Fotó: Bartha Dorka

Fotó: Bartha Dorka

Ez is érdekelhet

To top