Vissza

A bontások által körülvett Ferenc tér

A bontások által körülvett Ferenc tér

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Ferenc tér Középső-Ferencváros egyik legfontosabb tere, egy zöld oázis a városrészben. A térre néző házak mögé pillantva láthatjuk a tömbrehabilitáció során elbontott házak helyén kialakult nagy közös belső kerteket, de a még álló épületek maguk is sok történetet rejtenek.

Az 1992-ben indult rehabilitációs folyamat egyik fontos részeként a Ferenc tér házait is átvizsgálták, 2/3 részüken elbontották, a megőrzött házakat pedig felújították. A Locsmándi Gábor által kidolgozott stratégia szerint tömbönként haladtak a felújításokkal, és sok egyedi megoldást is használtak, amik élhetőbbé tették a korábban zsúfolt telkeket: tűzfalakon nyitottak ablakokat, a 19. század mintájára átjáró-passzázsokat alakítottak ki, az elbontások segítségével belső udvarokat nyitottak egybe, ezzel is több napfényt beengedve a lakásokba. Az új épületek esetében fontos követelmény volt, hogy az utcafronton szolgáltatásoknak (boltoknak, kávézóknak, rendelőknek) biztosítsanak helyet, ezzel is visszahozva az életetet a térre. A tér a 2018-as Budapest100-on is aktívan tudott szerepelni, és több ház is megnyitotta kapuit.

A ferencvárosi rehabilitáció elvitathatatlan érdeme, hogy a helyi épített örökség karaktere ügyesen lett ötvözve az új beruházásokkal, és egy a korábbinál sokkal élhetőbb városrész jött létre. Azonban meg kell említeni, hogy a tömbönként történő felújítások hatására a helyi ingatlanárak olyan mértékben indultak növekedésnek, hogy a helyi lakosság számottevő része kénytelen volt új helyen megtalálni lakhatását. Ez az önkormányzati szándéknak megfelelően egy olyan dzsentrifikációs folyamat volt, mely nagyrészt lecserélte Ferencváros lakosságát, és a szociális problémák megoldásával nem tudott érdemben foglalkozni.

A Ferenc tér egy oázis a városrész közepén, minden közparkot jellemző funkcióval (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A tömbrehabilitáció során kialakított belső udvarok összenyitásával rejtett parkok jöttek létre, melyeket passzázsokon keresztül lehet megközelíteni (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Életkép a Lónyai utcában 1964-ből (Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top