Új energiák és funkciók a Ferencvárosban

Új energiák és funkciók a Ferencvárosban

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Egy városrész akkor válik igazán élővé, ha egy funkció sem kap benne kizárólagos szerepet. A monofunkciós városrészek egyes napszakokban kiüresednek, máskor pedig túltelítődnek. Élhető lakónegyedek kialakításához tehát nélkülözhetetlen néhány egyéb funkció bevonzása.

A Tűzoltó utcában és környékén négy különleges projektet is érdemes röviden megismerni:

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004-ben átadott, Mányi István által tervezett épülete a kortárs múzeum-építészetre jó példa, amikor a tervező a helyi adottságokat figyelembe véve, a város szövetébe beillesztve hoz létre egy új, maradandó alkotást. A ferdén burkolt homlokzatok, az épület tömegének törései a 20. század legszörnyűbb eseményének absztrakt megfogalmazásai.

A Tűzoltó utcában az egyik legismertebb helyszín a Trafó, mely eredetileg egy francia anarchista művészcsoport által elfoglalt squat, tehát foglaltház volt. A kerület vezetése hamar rájött, hogy a régi trafóház kulturális funkciónak valóban megfelelő helyszín, és az épület felújítását követően a Trafó szervezőivel közösen alakították ki a mai kortárs kulturális teret. Az új helyszín a magyar kortárs táncművészet és cirkuszi előadások egyik legfontosabb helyévé vált, továbbra is élvezve a kerületi kedvezményes bérleti megállapodás adta lehetőségeket.

A Trafóval átellenben található szupermarket épületét is érdemes szemügyre venni. A régi ipari épület műemléki felújítása nem egyértelműen a beruházó üzlet feladata lenne, de dicséretes módon ez mégis megtörtént. A belső terek ugyan az üzletláncra jellemző kialakításúak, de az álmennyezet felett még az eredeti vasszerkezetű tetőszerkezet is helyre lett állítva.

Szintén a Tűzoltó utcához tartozik, bár néhány utcával kintebb található a 2000-es évek ikonikus helyszíne, a Tűzraktér, melyet 2005-ben alapítottak művészek, építészek, színészek és sokan mások azzal a céllal, hogy egy független kulturális központot hozzanak létre. Az épület sorsa jól jellemzi a város konstans változásának folyamatát: a régi Laboratóriumi Műszergyár elhagyatott épületében 1 évig működhetett egy azóta is meghatározó intézmény, hogy a mai napra egy luxuskollégiummá alakulhasson át az épület.

Ferencváros rehabilitációja még nem fejeződött be, a külső területeken még folyamatban vannak új beruházások, és a József Attila lakótelep újragondolása is soron van még. Mi viszont folytassuk utunkat az Üllői út túloldalán, Józsefvárosban.

Felújított ipari műemlékben talált helyet az élelmiszerbolt (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont jellegzetes ferde homlokzatburkolata (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Tűzoltó utca a Ferenc körút felé nézve 1956-ban (Fotó: Fortepan / Nagy Gyula)

Ez is érdekelhet

To top