Bolgárkertészek

A magyarországi kertművelést forradalmasító bolgárkertészek emlékműve

Bolgárkertészek

A magyarországi kertművelést forradalmasító bolgárkertészek emlékműve

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A bolgárkertészek megjelenése Magyarországon a török időkre vezethető vissza. Nekik állít emlékművet a Bosnyák téri piac melletti szoborcsoport, Kozsuharov Ognjan Magyarországon élő bolgár művész munkája.

A török megszállás alól felszabadult Bulgáriából kivándorló kertészek legmeghatározóbb időszakának a századforduló tekinthető, ekkor több tízezren dolgoztak Magyarországon. Habár kezdetben vándormunkásként ingáztak Bulgária és Magyarország között novemberben hazamentek, és februárban visszatértek , az I. világháborút követően nagyobb számban telepedtek le itt családjaikkal. Hagyományaikat ekkor sem adták fel, megőrizték pezsgő közösségi életüket új, magyarországi otthonukban is.

A bolgárkertészek termékeit főleg a városi polgárság vásárolta, így öntözéses technológiával művelt kertészeteik mindig a nagyvárosok közvetlen közelében helyezkedtek el. Munkájukkal több, a magyar konyhában korábbannem ismert zöldségfélét is meghonosítottak, például a padlizsánt és a póréhagymát. Földjeik nagy részét az 1970-es évek lakótelepépítési hulláma miatt fel kellett számolni, módszereiket pedig a magyarok is megtanulták, a bolgárkertészek így hozzájárultak a magyar kertkultúra megújulásához. 

 

https://hirado.hu/2014/03/03/bolgarkertesz-emlekmuvet-avattak-zugloban/

https://elismondom.wordpress.com/2014/03/30/bolgarkerteszek/

https://budapest14.blog.hu/2020/08/18/tunderkertek_zugloban_bolgarkerteszek_nyomaban_a_mult_azazadi_budapesten

Megközelíthetőség:
Villamos: 3, 62, 62A; Busz: 7, 7E, 8E, 108E, 133E, 124, 125, 125B, 277
1 perc
80 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top