Burjánzó természet

a Budai Arborétum

Burjánzó természet

a Budai Arborétum

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A forgalmas közlekedési csomópont után irány a természet. A kertben bolyongva pillanatok alatt el tudjuk felejteni, hogy egy milliós nagyváros közepén vagyunk. De mi célt szolgál itt ez a természetvédelmi terület?

A Szent István Egyetem kampuszához tartozó, 7,5 hektáros természetvédelmi parkba bárki szabadon beléphet, és ott kedvére bolyonghat, pihenhet, piknikezhet, olvasgathat, vagy ismerkedhet a helyi és egzotikus növényekkel. A természet rajongóinak jó hír, hogy a botanikus kert növényvilága elképesztően változatos, majd kétezer fajú és fajtájú fásszárú dísznövényből, kétszázötvenféle évelő dísznövényből és több száz hagymás virágból áll, így szinte minden évszakban más arcát mutatja. Az Alsó és Felső kertet a Ménesi út választja el, de akár az egészet be lehet járni. Az itteni intézmény elődjét még 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédorvosa, Entz Ferenc alapította kertészképző iskolaként, a Felső kertben mág áll a kastélyszerű épület, míg az Alsó kertben a világháború után a kései modern építészet pár különleges épületét találjuk. A Ménesi úti tömböt, amelynek csodás, a bauhaust megidéző üvegfalu zsibongója megér egy pillantást Lauber László és Szendrői Jenő tervezték 1949-ben, a Villányi út felé néző, furcsa betonlamellás tömb pedig a 60-as évek szülötte. Ha az idő nem sürget, érdemes leülni egy eldugottabb helyen álló padra és élvezni a napsütést vagy árnyékot, évszaktól függően, és elmerülni itt a pár hektárnyi természet közepén, kizárva a várost. A kis pihenő és botanikai szemlélődés után irány a legendás Feneketlen-tó.

Ismerd meg a környéket valamelyik kapcsolódó vezetett városi sétán is: Imagine Budapest: Kislábnyommal Újbudán – ha téged is szorít az ökocipő.

Fotó: Bartha Dorka

Fotó: Bartha Dorka

Fotó: Bartha Dorka

Ez is érdekelhet

To top