Egy emléktába, amit sokkal több embernek kellene látnia

Egy emléktába, amit sokkal több embernek kellene látnia

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Most kicsivel odébb, Boldog Salkaházi Sára és Bernovits Vilma emléktáblájánál állunk meg.

Most kicsivel odébb, Boldog Salkaházi Sára és Bernovits Vilma emléktáblájánál állunk meg.

A budapesti alsórakpartok egyes szakaszai 2010-ben kaptak nevet olyan személyekről, akik a II. világháború idején embermentő tevékenységet folytattak. A Szabadság híd és a Közraktár utca közti részt nem véletlenül nevezték el Salkaházi Sáráról – őt ugyanis 1944 decemberében itt lőtték le a nyilasok.

A későbbi apácanővér már ifjú korában is kiállt az igazáért: azért veszítette el tanítói állását Kassán, mert a trianoni döntés után nem volt hajlandó felesküdni Csehszlovákiára. Rövid újságírói pályafutása után talált rá a Szociális Testvérek Társaságára, és hamarosan, mint a rend tagja folytatja munkáját: lapot szerkesztett, karitászt vezetett, felügyelte a szegényházat és persze tanított. Misszióra készült Brazíliába, de a történelem közbeszólt. Budapesten érte a német megszállás, mely alatt az egész rend azon dolgozott, hogy minél több üldözött embert mentsen meg. Legalább ezren köszönhetik nekik az életüket.

A társaság minden házában hamis papírokkal bújtatták a menekülteket. Többek közt a közeli Bokréta utcai Katolikus Nővédő Otthonban is, ahol a zsidók után kutató nyilasok négy „gyanús személyt” vettek őrizetbe, s velük együtt Bernovits Vilma hitoktatót is. Sára nővér csak az erőszakos házkutatás végére ért oda, akár el is menekülhetett volna, de akkor is kiállt az igaza mellett. Valamennyiüket a folyópartra hurcolták, és a Fővámház aljában a Dunába lőtték. Salkaházi Sárát 2006-ban a Bazilika előtt, a Szent István téren avatták boldoggá. 1083 óta – vagyis több mint kilencszáz év után – ez volt az első eset, hogy valakinek a szentté vagy boldoggá avatását Magyarországon celebrálták.

Egy emléktába elsődleges feladata nem az, hogy koszorúkat lehessen elhelyezni alatta, hanem hogy – nevéhez méltón – emlékeztesse valamire az arra járókat. Ezt a szerepét viszont csak akkor tudja betölteni, ha járnak is arra az emberek, hiszen autóból senki sem böngész feliratokat.

Ha arra sétálunk, emlékezzünk kicsit a két embermentőre.

Fotó: Zubreczki Dávid

Fotó: Zubreczki Dávid

Ez is érdekelhet

To top