Fogadó a Két törökhöz

A középkorból itt maradt lakóház

Fogadó a Két törökhöz

A középkorból itt maradt lakóház

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Kapucinus utca és a Pala utca sarkán rejtett kincsre bukkanhatunk. A környezetébe szépen simuló lakóház a középkor óta minden történelmi korszak rétegét őrzi. Egykor még egy török vér ivására buzdító kocsma is működött benne.

A különleges lakóház felújítása 2015-re készült el. A házat az idők során hasonló státuszú emberek (halászok, ácsok, kéményseprők) lakták, akik mindig csak annyit alakítottak rajta, amennyire a mindennapi életükhöz szükség volt. Így lehetséges, hogy egyszerre maradt meg benne középkori építőkő, gótikus ülőfülkesor, reneszánsz, barokk és biedermeier festés. Egyik tulajdonosa még török sírköveket is beépített a házba, egy akkoriban felszámolt temetőből. 

A török időkhöz azonban nem csak az építőkövei kötik; egy darabig itt működött a Fogadó a Két törökhöz nevű kocsma. Ennek emlékét őrzi a falat jelenleg is díszítő régi kőcégér, melyen német szöveg olvasható. Feltételezhető tartalma nagyjából a következő: Itt mindenki(nek) töltsék a vörös török vért, sört is és fehér és vörös (bort is), így (maradt) nekünk tehát az adósság?/(a vétkezés?). Minden vállalkozó kedvű arra járó megpróbálhatja maga is értelmezni a rejtélyes sorokat. Annyit azért segítünk, hogy a törökvér egy, a bikavérhez hasonló borfajta volt. Az épület ma is lakóház néhány, a mai igényeknek megfelelő kiegészítéssel , így újabb kor rétege épül be történetébe.

Megközelíthetőség:
M2 metró, akadálymentes villamos 17, 19, 41, busz 11, majd gyalog
10 perc
750 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top