Casanova-ház

Mézeskalács, csábítás, titkos viszony, császári látogatás, világklasszis zenész – a Casanova-ház titkai

Casanova-ház

Mézeskalács, csábítás, titkos viszony, császári látogatás, világklasszis zenész – a Casanova-ház titkai

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Batthyány tér ikonikus épületei közé tartozik az egykori Fehér Kereszt fogadó, amelynek egykori nyüzsgő forgatagában állítólag olyan hírességek fordultak meg, mint II. József császár, Mária Terézia vagy a híres csábító, Casanova. Utóbbi legendáját még az 1990-ben itt nyitott Casanova bár is őrizte.

A Batthyány tér 4. szám alatti házban eredetileg egy mézeskalács-sütöde is működött, és csak a 18. század második felétől foglalta el az épület mindkét részét a Fehér Kereszt fogadó. Nagy táncmulatságokat, előadásokat, hangversenyeket rendeztek benne. Gyakran játszott itt Bihari János cigányprímás is, aki játékával Liszt Ferenc és Beethoven elismerését is kivívta.

Egy legenda szerint 1757-ben itt szállt meg Casanova, aki elcsábított egy pincérlányt. Meg akarta szöktetni vőlegényétől, ám az utolérte őket, és párbajra hívta a csábítót, aki köszvényére hivatkozva inkább elállt a lányszöktetéstől. A korabeli pletykalapok szerint a Fehér Kereszt adott helyet Mária Terézia és Grassalkovich Antal titkos szerelmi légyottjainak is.

Nem kevésbé érdekes történet, hogy II. József császár kétszer is megszállt a fogadóban, és olyan nagy hatással volt a vendéglősre, hogy az végrendeletében jelentős örökséget hagyott az addigra elhunyt császár rokonságára.

A fogadó az évszázadok során többször gazdát cserélt, a nagy pesti árvizek idején pedig a víz úgy elöntötte, hogy udvarán csónakázni lehetett.

A II. világháború után felújították, és 1980-ban beköltözött a hely régi szellemét megidéző Casanova bár, amely 2023-ban zárta be végleg kapuit. 

 

Forrás

https://1.kerulet.ittlakunk.hu/kultura-szabadido/170726/egyszervolt-bomba-ter-feher-kereszt-fogado

https://prusi.blog.hu/2015/06/25/ketszaz_evig_varta_vendegeit_a_feher_kereszt

https://budapest100.hu/house/batthyany-ter-4/

https://mfor.hu/cikkek/mfor/Feher_Kereszt___legendakkal_teli_fogado_a_Batthyany_teren.html

Megközelíthetőség:
M2 metró, akadálymentes villamos 17, 19, 41, busz 11, majd gyalog

Ez is érdekelhet

To top