Vissza

György-udvar

Szédítő szobor- és stíluskavalkád az Alkotás utcában

György-udvar

Szédítő szobor- és stíluskavalkád az Alkotás utcában

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Ez a hatalmas bérpalota tele van mitológiai lényekkel, irodalmi szobrokkal, és egyedi módon még a tulajdonosnő unokájának is emléket állított. Leginkább elmarasztaló vélemények születtek róla már közvetlenül a felépítése után is. Egy kritikus egyenesen „mámoros, kínos és bántó formatombolásnak” nevezte a látványt.

Az Alkotás út 13. palotaszerű, 83 lakásos épület, amely 1929-ben épült a Nagyenyed utca sarkán. Nem túlzás azt állítani, hogy ma is meglehetősen vegyes benyomást kelt. Finomnak szánt reneszánsz, neobarokk, art déco elemek keverednek ezen a hatalmas házon. A sárkányokon, angyalokon, misztikus szárnyas alakokon kívül az egyik oszlopon Dantel átható könyvvel a kezében, a másik oldalon szerelme, Beatrice rózsákkal. Míg a korabeli Színházi Élet folyóirat magasztalja az épület egyedi stílusát, a Tér és Forma építészeti lap „mámoros formatombolásként” kritizálja, szerinte a ház külseje „kínos és bántó”. 

A háztulajdonos Murai Róbertné Finály Angéla minden bizonnyal az első véleményt osztotta, a házat pedig Gyurika nevű unokájáról nevezte el. Nem véletlen a homlokzat Sárkányölő Szent György-alakja, és az sem, hogy az egyik puttó unokája arcmását őrzi. A 30-as évek gazdasági világválsága miatt Murai Angéla hamar kénytelen volt elárverezni a hétemeletes bérházat, melynek jó hírét az sem növelte, hogy sok elkeseredett ember követett el benne öngyilkosságot a magas emeletekről levetve magát.

 

Forrás

https://kep-ter.blog.hu/2017/01/02/alkotas_utca_301

Megközelíthetőség:
 villamos: 61,17
Nincs ezelőtti pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top