Hunyadi téri vásárcsarnok

A monarchia vásárcsarnokprogramjának egyik példája, melyet az egykori szabadtéri piac helyére építettek

Hunyadi téri vásárcsarnok

A monarchia vásárcsarnokprogramjának egyik példája, melyet az egykori szabadtéri piac helyére építettek

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Párizsi mintát követve Európa nagyvárosaiban a 19. század utolsó harmadában kezdték meg működésüket az addigi nyitott piacokat leváltó grandiózus vásárcsarnokok. Széles utcáik, hatalmas kínálatuk és az addig ismeretlen higiénia a funkcionalitást, jellegzetes díszítésük pedig magát a korszakot tükrözték vissza.

A Hunyadi tér épületeinek mindegyike historizáló stílusban, a 19. század utolsó harmadában épült. A piac annak köszönheti a létét, hogy 1870-ben döntés született az Andrássy út megépítéséről, majd az is eldőlt, hogy a Magyar Állami Operaház a korábbi Hermina tér helyére kerül. Az ott működő piacnak új helyet kerestek, majd a sokáig elhúzódó tervezgetés után négy másik vásárcsarnokkal együtt végül felépült: 1897. február 15-én adták át.

Ezt a csarnokot Czigler Győző tervezte, stílusában hasonlít a főváros által építtetett többi csarnokra. A homlokzaton ökör- és sertésfejeket, a félköríves ablakok zárókövein szatírfejeket, az ereszszegélyeken pedig nyolc oroszlánfejes díszítést láthatunk. A csarnoktér háromhajós elrendezésű. Helyi közösségi összefogásnak köszönhetően az épület alá nem épült többszintes mélygarázs, viszont a homlokzata teljesen megújult. A belső terek hasonló munkálatai még váratnak magukra, de a kioszkok fölé új galériát terveznek, ami kulturális rendezvényeknek helyet adó közösségi térként és gyermekmegőrzőként is működhetne.

Megközelíthetőség:
Metró: 1. Troli: 70, 78. Villamos: 4-6. Busz: 105, 210, 210B.
400 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top