Kereskedelem egy nagyvárosban

Kereskedelem egy nagyvárosban

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Vámház körút, Fővám tér, Központi Vásárcsarnok, Fővámház, Közraktárak, Közvágóhíd. Ez a terület a pesti kereskedelem egyik legfontosabb gócpontja volt, melyet az utca- és épületnevek nyomán könnyen ki is találhatunk.

A Duna keleti oldalán délről induló áru ezen a ponton érkezett meg Pestre. A 19. század második felére kialakuló világváros élelmiszer ellátása érdekében a terület a kereskedelem központja lett. A Közvágóhídtól egyenes út vezetett a Vásárcsarnokba, a hajón érkező áru pedig egy alagúton keresztül jutott a helyére.

A 2020-ban 150 éves Fővámház épületét Ybl Miklós tervezte, a Központi Vásárcsarnok pedig Pecz Samu alkotása. Érdekes belegondolni, hogy a korábban ipari és kereskedelmi központ a város szélén milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évszázadokban. Ma a Fővámház épületét a Corvinus Egyetem használja, a Központi Vásárcsarnok műemlék épülete a turisták egyik “must-see” állomása, a közraktárak közé pedig betelepült egy bálna. A vásárcsarnokot a Dunával összekötő alagutat átvágták a 4-es metró építése miatt, a Közvágóhíd épületei helyén lakópark épül, és még sorolhatnánk. Természetesen ez a fajta átalakulás egy világváros életében normális, és szerencsére az utcanevek őrzik a régmúlt idők emlékét. A föld alatt pedig újabb, nemzetközileg is elismert és díjazott alkotások rejtőznek a 4-es metró állomásai képviseletében. De az a vonal egy másik séta témája.

Már megismertük az ember által létrehozott városi egységet, vagyis a Sugárutat, és láttuk a történelmi adottságok nyomán organikusan kialakuló Kiskörút történetét. Biciklis városi túránk harmadik felvonása a Budapestet leginkább meghatározó vonalak, a Duna partjai mentén vezet, ahol a természet az úr, de az ember mégis megpróbál beleszólni.

Az Ybl Miklós által 150 éve tervezett Fővámház épülete a Duna túloldaláról, baloldalt a Központi Vásárcsarnokba vezető egykori alagutak bejáratai (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Központi Vásárcsarnok 1896-ban, Pecz Samu által tervezett homlokzatának részlete (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Piac a pesti alsó rakparton a Fővám térnél, szemben a Szabadság (Ferenc József) híd, háttérben a Gellért-hegy, fenn a Citadella. A felvétel 1900 körül készült. (Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.132)

Ez is érdekelhet

To top