Két világ határán a Váci utcában

Két világ határán a Váci utcában

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Elhagyva az egykori külterületeket elindulunk a Belváros szíve felé, amiről nem túl hízelgően írtak a 19. század vége felé. Ma ugyan kihagyhatatlan látványosság a Váci utca, de milyen is volt 130 évvel ezelőtt?

Ha megállunk a Váci utca Fővám téri torkolatánál, még ma is érezhető, hogy az egykori két világ határán járunk. Az egyik oldalon az egykori Fővámház és a Pecz Samu tervezte 1897-ből származó, díszes Zsolnay csempékkel feldett grandiózus Központi Vásárcsarnok magasodik, a másik irányban pedig Pest legrégebbi, klasszikus sétáló és bevásárlóutcája, a Váci utca kígyózik hosszan. Hívták egységesen Lipót utcának is, de ténylegesen számos rövidebb szakaszból állt, ez a vége éppen a beszédes Tyúk utca nevet viselte a 19. század végén – csak ekkor vonták össze és nevezték el végül egységesen Váci utcának a teljes Belvárost átszelő útvonalat.

Siklóssy László Hogyan épült Budapest című monumentális munkájában így vázolja fel, hogy mi is volt a probléma a városfalon belüli Pesttel: „A görbe, szűk és egymásnak meg nem felelő utcákban nincs semmi rendszer. A Belvárost minden oldalról szép, tágas forgalmi utak övezik, de ezekből nem vezetnek a Belvárosba olyanok, melyek akár a forgalom igényeit kielégítik és oda levegőt ömlesztenének.” A saját korára jellemző, vehemens újító szándékkal áthatva az ósdi ösztönös városépítés öntudatlan formái szerinte nem felelnek meg annak, hogy Budapestből világvárosi ambíciókra törő nemzeti főváros lehessen. És bármennyire is romanticizált a múlt, a régi Pestnek a modern Belvárossal való cseréjét szükséges áldozatnak tartották. De mi kiényszerítette ki ezt a furcsa, logikátlannak tűnő utcarendszert és zsúfoltságot, amit a várostörténész Siklóssy így nehezményez? Ennek is pár nyoma még felfedezhető, ha figyelmesek vagyunk.

Ismerd meg a környéket valamelyik kapcsolódó vezetett városi sétán is: Budapest Beyond: Belvárosi bóklászó

Váci utca Fővám téri torkolata (Fotó: Bartha Dorka)

A Váci utca 1905-ben a Sörház utcától nézve, középen a Belvárosi Szent Mihály-templom /Angolkisasszonyok temploma/ (Fotó: Fortepan/Schoch Frigyes)

Váci utca Fővám téri torkolata (Fotó: Bartha Dorka)

A Váci utca 1905-ben a Sörház utcától nézve, középen a Belvárosi Szent Mihály-templom /Angolkisasszonyok temploma/ (Fotó: Fortepan/Schoch Frigyes)

Ez is érdekelhet

To top