Vissza

Kőbányai Szent László Gimnázium

Lechner Ödön és Vágó József szecessziós iskolaépülete egykor hiánypótlónak számított a környéken

Kőbányai Szent László Gimnázium

Lechner Ödön és Vágó József szecessziós iskolaépülete egykor hiánypótlónak számított a környéken

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Lechner Ödön vagy Vágó József? Az 1914-15 között épült ház két jeles magyar építész nevéhez kapcsolódik. A tervrajzok szerzője ugyan Lechner Ödön, de a rajzokon Vágó József szignója szerepel, mint ahogy az épület 1915-ös befejezése is hozzá köthető.

A Kőrösi Csoma Sándor út és az Ónodi utca sarkán álló, különleges, íves homlokzatú iskola műkő elemei a magyar szecesszió motívumait őrzik a mai napig, méltó emléket állítva Lechner Ödön építésznek, aki már nem érte meg az iskola befejezését. A munkálatok vezetését mestere halála után tanítványa, Vágó József vette át, aki a magyaros motívumokból nem engedve, a belső tereket a Wiener Werkstätte bécsi iparművészeti és építészeti társulás irányzatának elvei mentén tervezte meg. Ezt az bécsi intézményt tartják a Bauhaus és az art déco ősének is. Az iskola tornaterme csak sokkal később, 1993-ban készült el, a Kőrösi-szárnyhoz csatolva. A gondos építészeti tervezésnek köszönhetően tanterem ablaka sehol nem fordul az utcára, ezzel is elősegítve a diákok koncentrációját, az épület maga zárja el az utcazajt a tanóráktól. Falai között a mai napig folyik az oktatás, terei egy évszázad múltán is teljesítik a funkcionális igényeket.

„Kőrösi Csoma Sándor út 28-34.” Budapest100, https://budapest100.hu/house/korosi-csoma-sandor-ut-28-34/. Elérés 2023. július 27.

„Szent László Gimnázium, Budapest | Oktatás | Épületek”. Kitervezte.hu, http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/szent-laszlo-gimnazium-budapest. Elérés 2023. július 27

Megközelíthetőség:
Metró: 3; Villamos: 3, 28, 28A, 62, 62A; Busz: 28 162, 185, 262; Vasút
Idő ikon
4 perc
Hossz ikon
300 m
Akadálymentesített ikon
Akadálymentes
Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top