Vissza

Közösségi tervezés a Teleki téren

Közösségi tervezés a Teleki téren

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Népszínház utca egy külön esemény a városban. A Blahától a Teleki térig tart, és Budapest egyik legszínesebb utcája. A teljes utca újragondolása még várat magára, de a Magdolna Negyed Programhoz köthetően megújult a Teleki tér és a legendás piac is kapott egy állandó fedett teret.

A Népszínház utca végén található Teleki tér szintén fontos helyszíne volt a kerületben zajló rehabilitációs programoknak. A park komplex megújításában kulcsszerepet játszott az Újirány csoport, akik a Rév8-cal közösen egy mintaértékű közösségi tervezési folyamat során irányították a tervezést. A környező házak lakóival hónapokon keresztül zajlott a közös ötletelés, igényfelmérés a tér funkcióival és kialakításával kapcsolatban. A kezdeti ötlethalmazok később skiccek formájában papírra került, majd a terv fejlődése során folyamatosan egyeztetve a tér körül lakókkal (tehát a tér jövőbeni használóival) alakították ki a végleges tervet. A kutyafuttató a park hátsó részébe került, a játszótér a piaccal átellenes oldalra, fák tövében egy-egy padon lehet nyugodtan olvasni, a főbejárat környékén pedig színpad, nagy tér és sok ülőfelület várja a látogatókat. Ezek a megoldások mind kompromisszumokkal, közös döntések sorozata után született meg, mégis a kortárs tájépítészet design követelményeinek megfelelő módon. A folyamat ugyan hosszabb volt, mint egy tér átépítésénél megszokott, de az eredmény magáért beszél: nem csak egy igényes park jött létre, hanem a lakók aktív bevonása következményeképp a fenntartás is jobban működik. A helyi használók sajátjuknak érzik a parkot, részt vettek annak kialakításában, és emiatt jobban is vigyáznak rá.

A tér másik oldalán a Teleki téri piac épülete található. A területen mindig is működött informális és rendszertelen módon kereskedelmi tevékenység, leginkább a Józsefvárosi pályaudvar közelsége miatt. Az új piac épületét szintén a kerület vezetése rendelte el, és a Magdolna-negyedhez kapcsolódóan, annak elveivel összeegyeztethető módon alakították ki. A színes és vidám trapézlemez homlokzat a korábban a piacot jellemző összetákolt épületek tetőit idézi, mégis kortárs megfogalmazásúak, és a kerületi identitást is erősítik (Józsefváros hivatalos színei az sárga és zöld). A piac tetejének cikk-cakkos kialakítása pedig szintén a régi piac morfológiájára utal, ezzel is a helyi épített örökség és identitás (legyen az akármilyen spontán kialakult formáció) kontinuitását erősítve.

A Népszínház és a Nagy Fuvaros utcákon induljunk vissza a Bérkocsis utca irányába, hogy utolsó két állomásunkon a Csarnok-negyed épületei között sétálhassunk a körútig.

A Népszínház utca 1914-ben (Fotó: Fortepan / Szabó Lóránt)

Az Új Teleki téri piac cikkcakkos vonalvezetésű épülete, a homlokzaton színes trapézlemez burkolattal (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Teleki tér lakói minden nap nézheti közösségi tervezésük eredményét. A képen a park elején található színpadi installáció látható (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top