Vissza

Mesék országának tündérpalotája

Mesék országának tündérpalotája

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Vajon mi lehetett eredetileg ez az épület? Ha jobban megnézitek a homlokzatot, akkor a mai napig látható színes díszítés igencsak árulkodó. Milyen játékokat ismertek fel rajta, van olyan közte, amivel még ti is játszotok? A csákós, hintalovas kisfiúk, ólomkatonák,  babát szorongató kislányok a száz évvel ezelőtti gyerekek leghőbb álmait testesítik meg. Ugyanis az Árkád bazár […]

Vajon mi lehetett eredetileg ez az épület? Ha jobban megnézitek a homlokzatot, akkor a mai napig látható színes díszítés igencsak árulkodó. Milyen játékokat ismertek fel rajta, van olyan közte, amivel még ti is játszotok? A csákós, hintalovas kisfiúk, ólomkatonák,  babát szorongató kislányok a száz évvel ezelőtti gyerekek leghőbb álmait testesítik meg. Ugyanis az Árkád bazár bizony Budapest egyik legnagyobb gyermekjáték-áruháza volt, akkoriban Késmárky és Illés néven ismerték. Az üvegkupolával fedett udvarban a gyereksereg tényleg mindent megtalálhatott, amiről csak álmodott: ólomkatonák, építőkockák, villamos vasutak, hajók, autók, hintalovak, fakardok, de elegáns francia babák, és télen szánkók is várták őket.

Az épület tervezője egy testvérpár volt, Vágó József és László, akik valószínűleg maguk is sokat játszottak együtt, így amikor szabad kezet kaptak a homlokzat tervezésénél, és rájuk bízták a díszítés megrajzolását is, örömmel vetették bele magukat a közös gyerekkor emlékeibe. A díszeket a pécsi Zsolnay-gyárban készítették el, akiknek ma is világhíres védjegyük az itt is látható Árkád bazár feliraton is csillogó olajos máz.

A Zsolnay-gyár remekei Budapest megannyi helyszínén felbukkannak, például a Kisföldalatti megállóiban, vagy a legszínesebb tetőcserepek is, mint az Iparművészeti Múzeumé, vagy a Mátyás-templomé is a pécsi műhelyben készültek. A nagyvárosban praktikus volt az alkalmazásuk, mert könnyű volt őket tisztán tartani, és nagyon sokféleképpen lehetett színezi is őket, így biztos megakadt rajta az emberek szeme akkor is, amikor csak a városban sétáltak és nézelődtek.

Ha eleget nézelődtetek, és minden gyerekjátékot felfedeztetek, akkor a fehér cica után irány a város fekete macskája és kenyérsütés!

Nincs ezelőtti pontNincs következő pont

Ez is érdekelhet

To top