Vissza

New York-palota

Az egykori legendás nagykávéházak egyik utoló mohikánja, mely mindig is 24 órában várta a dolgozni és/vagy mulatni vágyókat.

New York-palota

Az egykori legendás nagykávéházak egyik utoló mohikánja, mely mindig is 24 órában várta a dolgozni és/vagy mulatni vágyókat.

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Lassan 120 éves története során az épület volt biztosítótársasági székház bérlakásokkal, irodaház, legújabban pedig többnyire luxusszálló. A földszinten pedig azt a kávéházat találjuk, ami kis túlzással a 20. század első évtizedének legjobb irodalmi reklámja lehetne.

A 19. század utolsó harmadában még a jól menő vállalkozások közül is kiemelkedtek a bankok és a biztosítótársaságok, amelyek hatalmas, díszes épületek formájában is igyekeztek megmutatni sikereiket. A világviszonylatban is hatalmasnak számító New York Biztosító Társaság magyarországi terjeszkedése részeként természetesnek tartotta egy reprezentatív palota építését, ahogy azt más fővárosokban is tette. A pályázatot elnyerő  Hauszmann Alajos alkalmazkodott az elvárásokhoz. Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével tervezte meg a négy emeletes, gazdagon díszített, fényűző palotát. A legreprezentatívabbnak tekintett első emeletet a társaság irodái foglalták el, a többi szintre pedig bérlakások épültek. Az épület emblematikus része természetesen a földszinti kávéház volt, amely igen hamar a magyar művészvilág meghatározó találkozó helyévé vált, és az is maradt egészen a II. világháborúig. Erre utal egy anekdota is, miszerint a megnyitó napján Molnár Ferenc a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy az állandóan nyitva tartson. Szívesen töltötte itt az idejét Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső, így talán nem túlzás a kávézót a nyugatosok egyik törzshelyeként emlegetni.

 

 https://library.hungaricana.hu/hu/view/BFLV_bn_12_13_04_1996_2_3/?pg=178&layout=s

https://pestbuda.hu/cikk/20191105_millisits_mate_125_eves_a_new_york_palota_legendas_kavehaza

Megközelíthetőség:
Metró: M2. Villamos: 4, 6. Busz: 7E, 5, 7, 107, 110, 112, 8E, 108E, 133E, 6. 
Idő ikon
4 perc
Hossz ikon
270 m
Akadálymentesített ikon
Akadálymentes
Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top