Polgári Serfőzde bérháza

Vidor Emil lenyűgöző, mozaikokkal díszített szecessziós bérháza a Népszínház utca egyik legszebb pontja

Polgári Serfőzde bérháza

Vidor Emil lenyűgöző, mozaikokkal díszített szecessziós bérháza a Népszínház utca egyik legszebb pontja

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Népszínház utca nyüzsgésében sétálva elsőre talán nem is vesszük észre, hogy milyen különleges a 22-es szám alatt található bérház, melyet Vidor Emil tervezett a kőbányai Polgári Serfőzde dolgozói számára.

Például a széles kapuk ragadhatják meg figyelmünket, melyen gyakran jártak át szódáskocsik nem csoda, hogy korábban Szódás ház néven is emlegették az épületet. Ha pedig a Népszínház utca és Kiss József utca sarkán magasra emeljük a tekintetünket, egy gyönyörű, szecessziós mozaik látványa tárul elénk. Az épületdíszt Dudits Andor tervei alapján Róth Miksa, a kor egyik legelismertebb üveg- és mozaikművésze készítette 1906-ban. A mozaik középső mezőjében a mondák nagyszerű alakja, a flandriai Gambrinus király, a sör feltalálója vonul diadalkocsin sörtől megrészegült lovaival, míg a két oldalsó mezőben egy vadászatról visszatérő királyt és kíséretét fedezhetjük fel. Dudits ezzel a kompozícióval teljes mértékben megfelelt a megbízó kívánságának, azaz annak, hogy a kép a sörfőzöde által előállított három sörfajtát, a király-, polgár- és barátsört dicsérje. A hatalmas, csaknem 60 m² nagyságú mozaik a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, egyes részei teljesen megsemmisültek. Csak 2015-re állították helyre. A ház szépsége mellett más miatt is nevezetes, egyik híres lakója Kiss József (1843-1921), zsidó költő volt, A Hét című lap főszerkesztője, melynek szerkesztőségi munkái is az épületben zajlottak.

 

https://pestbuda.hu/cikk/20190219_gyonyoru_mozaikfrizt_ujitottak_fel_a_nepszinhaz_utcaban

https://epiteszforum.hu/epiteszek-egy-csaladbol-i–sorgyari-capriccio

Valóság, 2016 (59. évfolyam, 2. szám / SZÁZADOK / Pelle János: Józsefváros zsidó múltja (2. rész)

Éber László: Dudits Andor. Művészet folyóirat, 1911. 10. évfolyam, 10. szám. https://www.mke.hu/lyka/10/397-403-dudits.htm

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-pallas-nagy-lexikona-2/g-A5BD/gambrinus-A772/

Megközelíthetőség:
Metró: 2, 4; Villamos: 4-6, 28, 28A, 37, 37A, 37B, 62; Busz: 5, 6, 7E, 107, 110, 112, 28, 217E
6 perc
450 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top