Toldi-domborművek

Toldi Miklós ott lakik, a XII. kerületben

Toldi-domborművek

Toldi Miklós ott lakik, a XII. kerületben

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Az 1940-es évek egyik ingatlanos marketingfogása így hangzott: költözz egy irodalmi alakról elnevezett társasházba! Az elképzelés sikert aratott, a házcsoport lakásait pillanatok alatt elkapkodták. Arany János Toldijának emlékét azóta is őrzik az itt lakók.

A Böszörményi úton a 19/a és a 19/c házak kert felé eső homlokzatain Arany János Toldi című munkájából tűnnek fel részletek domborműveken. Az egyiken Toldi Miklós szerelmével, Rozgonyi Piroskával látható, a másikon éppen a farkasokkal harcol. Vajon miért épp itt kaptak helyet ezek az alkotások? Ráadásul a háztömb ellentétes oldalán a kert felé egy nagyméretű, Arany János-dombormű látható.
Szombathy Viktor író szerint az építőknek támadt az az ötletük, hogy a Böszörményi úti és a Hollósy Simon utca 12-18. szám alatti épületeket közös, költői névvel illessék. Így született meg az Arany János-házcsoport. Előbb a Toldi Miklós ház épült meg, ám egy korabeli hirdetés tanúsága szerint lakásai olyan hamar elkeltek, hogy rögvest megkezdték az azzal azonos alaprajzú Rozgonyi Piroska ház építését is. A Böszörményi úti épületekre felkerültek a Toldiból vett jelenetek, a Hollósy Simon utca 18. zárt kertjének falára pedig az Arany János-dombormű.

 

Forrás

https://www.kozterkep.hu/7457/boszormenyi-ut-19-dobormuvei

https://foutca.hegyvidek.hu/epulet318796

Megközelíthetőség:
villamos: 59, 17, busz: 105, 210  Királyhágó utca megállóig, onnan gyalog
7 perc
550 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top