Vissza

Zárt főúri kertből üde park – a Károlyi-kert

Zárt főúri kertből üde park – a Károlyi-kert

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Egykor a főúri luxus szimbóluma volt a belvárosi palota és a magas falakkal övezett kert, amely ma múzeum és a környék legszebb zöld oázisa. Gazdag történelme mellett ezernyi apró érdekességet rejt, mint a város egyik legidősebb eperfája, egy óriásnyúl, és a Beetz-féle „zöld villamos”.

A zöldterületekben nem igazán bővelkedő Belváros igazi kis oázisa ez az egykori főúri kert, és a hozzá tartozó palota pedig, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum megkerülhetetlen kulturális központ. A park múltjának egy váratlan rétege a második világháború alatt került elő – amikor az ostromra készülődve az oltóvíznek ástak éppen medencét egy nagyobb leletegyütesre bukkantak, ami alapján valószínűsíthető, hogy a kora Árpád-korban temető terült el itt.  A terület felső tízezerhez kapcsolódó története a 17. században indult el, amikor a törököt végképp kiűzték a Pest-Budáról és a telek számos adás-vétel során szép lassan egyre rangosabb családok birtoka lett. A 18. századra már a város legelőkelőbb épületévé vált, amit mi sem mutat jobban, hogy az uralkodónő, Mária Terézia is itt szállt meg, és a palota erkélyéről fogadta a nép hódolatát, amikor 1751-ben a magyar ikerfővárosban járt. A névadó Károlyi családhoz 1768-ban került a birtok, akik alatt politikai és kulturális élet fontos színtere lett: megfordult itt József nádor világszép feleségével Alekszandra Pavlovna orosz nagyhercegnővel, Nagy Katalin cárnő unokájával, de járt itt később Wesselényi, Széchenyi István is, én innen hurcolták el Batthyany Lajost miniszterelnököt is szabadságharc bukása után, és itt írta alá százszámra a halálos ítéleteket Haynau, aki szintén a palotában szállt meg majd egy évig.

A kert, bár magas falak övezték, híres volt botanikai érdekességeiről, állítólag az itteni üvegházban nyíltak a legszebb orchideák. Ebből a korból maradhatott itt egy ősöreg eperfa, amely talán már a 18. század végét is megélte. De kert szerethető eleme a sokáig itt éldegélt, befogadott koromfekete húsvéti nyúl, Károly bronzszobra is – utódja, a már tarkább II. Károly még vígan éledegél a még működő Beetz-féle „zöld villamos”, azaz a századfordulón népszerű közvécé melletti. Aki pedig jó idő estén olvasgatni ülne ki, de nem hozott könyvet, a könyvszekrényben talál olvasnivalót, vagy a POKET autómatából is válogathat.

Károlyi-kert: Ismerd meg a környéket valamelyik kapcsolódó vezetett városi sétán is: Imagine Budapest: Titkos kertek és terek a belvárosban

 

Károlyi kert (Fotó: Práczky István)

Károlyi palota (Fotó: Práczky István)

Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top