Éjjeli pillangók a Magyar utcában

Éjjeli pillangók a Magyar utcában

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Magyar utca egykor igazi, bár kissé kétes világhírnek örvendett – a rossz nyelvek szerint megfordult itt a századforduló teljes elitje, arisztokraták, bankárok, sőt, még az ide látogató külföldi hercegek és uralkodók is. De mi vonzotta őket ebbe a látszatra nem túl elegáns utcába?

Kiszorulva az egykor városfal közvetlen közelébe errefelé működhettek az első kétes hírű házak – amelyek hamarosan elegáns luxusbordélyokká nőtték ki magukat. A fővárosban az 1867-es Kiegyezést követően egészen 1928-ig engedélyezetten működhettek nyilvánosházak és bár szigorúan szabályozott, de legális volt a prostítúció, és a leghíresebb örömlányok éppen itt dolgoztak, a Károlyi-kert szomszédságban. A két legismertebb bordély a 34-es szám alatt működő „Maison Frida” (pesti szólással: mezonfrida) volt, amely még a korabeli útikönvyekben is szerepelt, illetve a 20-as szám alatti Schumayer Rozália vezette bordély volt. A századforduló leghíresebb kurtizánját, a Pest legszebb rózsájakén” emlegetett Rózát Krúdy Gyula tette halhatatlanná novelláiban – róla mintázta Madame Louise-t A vörös postakocsi című regényében. Feltehetően bordély is működött az úgynevezett Unger-házban is, hiszen praktikus kétfrontos, belsőudvaros kialakítása erre igen alkalmassá tette. (A kapuk nyitvatartása a házban működő üzletek és éttermek nyitvatartásának függvényében változik). Az épület Ybl Miklós egyik korai, 1850-es években elkészült munkája, a bizánci, mór, gót és reneszánsz elemekkel tarkított, árkádos átjáró egyik máig látható érdekessége az udvarban letett fakockák – ezek még abból az időből valók, amikor a lovas közlekedés dívott, és így tompították a patakopogást a városban. Ma az árkádok alatt átsétálva visszcsöppenünk a rohanó világvárosba.

Ismerd meg a környéket valamelyik kapcsolódó vezetett városi sétán is: Sétaműhely: Eretnekek, kofák és vagabondok

AKADÁLYMENTES ÚTVONAL: Az Unger-ház bejárata a Magyar utca felől kerekesszékkel nem akadálymentes, a belső-udvart a Múzeum körúti kapun keresztül lehet megnézni.

 

Magyar utca napjainkban (Fotó: Práczky István)

Unger-ház udvara napjainkban (Fotó: Bartha Dorka)

Ez is érdekelhet

To top