Vissza

Városház tér

A magyar pezsgő szülőföldje

Városház tér

A magyar pezsgő szülőföldje

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A 19. században tömegével jártak ki Budafokra a pesti polgárok mulatni, hiszen minden adott volt a jó hangulathoz: bor, sör, gyönyörű táj és a Duna-part. A budafoki bulinegyed elérését és a sokszor keserves hazajutást megkönnyítette, hogy az 1880-as években a terület bekapcsolódott az országos vasúthálózatba. Erre alapvetően a helyi szőlőket elpusztító filoxéravész miatt volt szükség, hiszen ettől kezdve más borvidékekről kellett ideszállítani a szőlőt, de az idelátogató mulatozók életét is jelentősen megkönnyítette, a vendéglősökről nem is beszélve.
Budafok ikonikus, 1882-ben alapított pezsgőgyára a mai napig működik, azon kevés magyar márkák egyikeként, amely túlélte a második világháborút és a szocializmust. Törley József a grazi Kereskedelmi Akadémia elvégzése után Reimsben az egyik helyi pezsgőgyáros német nyelvű levelezőjeként dolgozott, így szoros kapcsolatokat tudott kialakítani a korszak szakembereivel. Hamarosan elkezdett a helyi bortermelőktől nyerspezsgőt vásárolni, majd ezt feldolgozva Franciaországban és Magyarországon már a saját neve alatt forgalmazta őket. Saját gyáráteredetileg még Reimsben alapította meg. Beszerezte a szükséges berendezéseket és egy helyicégtől átvett nyerspezsgővel megtartották a próbaüzemet is. A gyárat először a budafoki Péter-Pál utcába telepítette át, majd 1890-ben a mai Anna utcában alakította kiMagyarország akkori legmodernebb pezsgőüzemét. Később kastélyát is itt építette fel, ahová a családjával költözött. Az el nem múló vállalkozószelleméről ismert pezsgőgyáros Budafok életét is alaposan megváltoztatta. Lélegzetelállító épületek, nagyszabású társasági események, innovatív üzleti megoldások helyszíne lett a városrész az 1900-as évek elején, mely szerencsére nem múlt el nyomtalanul: a pezsgő, a Törley és a Budafok nevek a mai napig elválaszthatatlanok.

Megközelíthetőség:
Villamos: 47, 56. Busz: 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 250, 250B, 251, 251A, 251E
Pontok ikon
Törley-mauzóleum
Akadálymentesített ikon
Akadálymentes

Pontok

1

Törley-mauzóleum

Törley József pezsgőgyáros, a szilveszter és Budafok neve örökre összeforrt: Törley halálakor özvegye grandiózus sírhelyet rendelt férje számára
Budapestcsaládtörténetépítészetszecesszió

Egy nagyvállalkozó, aki a feltételezések szerint egyik üzlete részeként megnősül, és egy vallásos, jótékonykodó hölgy történetét őrzi ez az épület. A házaspár évtizedeket élt le együtt a legnagyobb egyetértésben. Együtt nyugodtak a gyönyörű mauzóleumban is egészen addig, amíg sírfosztogatók nem tették tönkre a helyet.

Még több infó Separator Separator
2

Sacelláry-kastély

Az eldugott, szecessziós kastélyt Sacelláry György építette lánya, Irén számára, aki Törley Józsefhez ment feleségül
Budapestcsaládtörténetcsillogásszecesszió

Talán soha nem derül ki, hogy miért építtetett egy kiemelkedően gazdag házaspár hölgy tagjának édesapja a pár közös kastélyától néhány lépésre másik kastélyt a lányának. A két épületet ráadásul magas fallal választották el egymástól, és valójában egyiket sem használták, mert együtt laktak városi palotájukban.

Még több infó Separator Separator
3

Törley-kastély

A Törley-család egykori otthonában ma a Sugárbiológiai Kutató Intézet működik
Budapestcsaládtörténetcsillogásgasztro

Törley József korszerű gyára mellé historizáló stílusban építtetett kastélyt a századfordulón, melyet elképesztő luxussal rendezett be. Ma egy kutatóintézet működik az épületben – így sajnos emiatt nem látogatható.

Még több infó Separator Separator
4

Duna-parti galériaerdő

A másfél kilométer hosszan elnyúló ártéri galériaerdő Budapest egyik leghangulatosabb Duna-parti zöld területe
BudapestcsaládosDunazöld a városban

A Duna budapesti szakaszának jó része lebetonozva, jelentős forgalmat bonyolítva kevéssé alkalmas a fővárosiak kikapcsolódására. Alig néhány kilométerre a város centrumától viszont találunk egy kevéssé ismert Duna-parti erdőt, amely öreg fáival és állatvilágával maga a nyugalom szigete.

Még több infó Separator Separator

Ez is érdekelhet

To top