Vissza

A Corvin sétány

A Corvin sétány

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A sétány egy olyan, rendszerint fákkal, bokrokkal szegélyezett és sok ülőfelülettel ellátott útvonal, amely pihenésre, üldögélésre alkalmas. Minden város előszeretettel alakít ki sétáló utcákat, fasorokat, korzókat, egy városrész fejlesztése esetén pedig elengedhetetlen egy ilyen központi elem létrehozása.

A Corvin negyed egyik legkarakteresebb eleme a sétány kialakítása volt. A cél egy új városi tengely létrehozása volt, mely a Nagykörút felől bevezeti az embereket a sétány végén található edukációs-innovatív negyedbe, a Corvin-mozi épülete mögül a Szigony utca vonaláig.

Az eredeti koncepció szerint a sétány első szakasza bevásárló utcaként működött volna az újonnan felépített irodaházak és a lakások között, a sétány második szakasza pedig szélesebb, kávézókkal és vendéglőkkel szegélyezve vezetett volna a projektet lezáró ikonikus épületig. Ebből sajnos nem tudott minden maradéktalanul megvalósulni, ugyanis a beruházók (és itt kezd el világos lenni a PPP konstrukció visszás helyzete) nyomására a bevásárló utcát lefedték, és a 2000-es évek plázastopjának közepén létrejött Budapesten egy újabb bevásárlóközpont. Az új pláza belsejében ugyan üvegtető alatt sétálhatunk, a padlón csatornafedél utánzatok adják az “utca hangulatot”, és éjjel-nappal átjárható a terület, de gyorsan belátható, hogy a nyitott bevásárlóutcához képest mekkora visszalépés lett az eredmény.

A sétány nyitott szakasza egy új, modern, 21. századi városrész benyomását kelti. Kortárs anyaghasználat, üvegkorlátok, kávézók, rendezett közterület. Azonban az eredmény itt sem feltétlenül egyezik az eredeti elképzelésekkel. A 2008-as gazdasági válság idején az épületek kivitelezése szinte teljesen leállt, és a beruházás majdnem félbemaradt, óriási terhet róva a kerület önkormányzatára. A válság utáni kilábalás egyik fontos lépése volt a Corvin-projekt újraindítása, ami azonban csak erős kompromisszumokkal tudott folytatódni. Az ingatlanfejlesztők nyomására az eredetileg elképzelt 5-6 emeletes új társasházak esetében engedélyt kaptak 7-8 szintes épületek építésére. Az eredeti koncepció szerint a Corvin-sétány mentén épülő társasházak a józsefvárosi léptéket tartották volna, azonban a kompromisszum eredményeként az itt található házak szinte fölé tornyosulnak a szomszédos utcáknak, a helyi karaktert még léptékükben sem sikerült követniük.

A Corvin sétányon hosszában végignézve nem gondolná az ember, hogy itt korábban 2-3 emelet volt a jellemző (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Corvin Pláza sétány felőli bejáratánál izgalmas üveghomlokzaton tükröződnek a felépült társasházak (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Futó utca a Práter utcától az Üllői út felé nézve 1967-ben (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top