Kortárs építészet a Práter utcában

Kortárs építészet a Práter utcában

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Práter és Nagy Templom utcák sarkán egy különleges épületre lehetünk figyelmesek. A két épülettömb közé feszített beton hidak, az erkélyek játékos ritmusa és a sötét téglahomlokzat egy szociális bérház részei, mely szintén a Corvin-projekt részeként valósulhatott meg.

A már említett Ferencvárosban látott tömbrehabilitáció épületenként haladt a felújítással, ezzel is előidézve egy jól megfigyelhető dzsentrifikációs folyamatot, amely során a helyi lakók külsőbb kerületekbe költöztek. A Józsefváros területén zajló Corvin-projekt ennél sokkal határozottabb huszárvágással állt neki a munkának, 22 hektáron egyszerre indult meg a fejlesztés, tabula rasa-ként kezelve a területet. A lakásállományt tekintve a házak jelentős részében minimális komforttal ellátott, az 1920-as évek óta felújítást nem látott, napfénytől elzárt, belső udvaros lakásokat lehetett találni, melyek nagy részét (összesen 1100 lakást) le is bontottak, hogy helyükre felépülhessenek a Corvin-sétány épületei.

A lebontott házak lakóinak készpénzes kárpótlást és lakáscserét felajánlottak, többen pedig a kerület által épített öt új szociális bérlakás egyikébe költözhetett be. A Práter utcai két foghíj telekre 2005-ben írtak ki tervpályázatot, amit a Kis Péter által vezetett atelier PLANT nyert meg. A környezethez tömegében és téralakításában ügyesen illeszkedő társasház számos hazai és nemzetközi díjat nyert el. Egyik legnagyobb erénye az utcai homlokzat hátrahúzása, aminek köszönhetően a szűk Práter utcán egy kisebb teresedés jön létre.

Józsefváros egyik ikonikus része, az igazi “nyócker” düledező, komfort nélküli házai eltűntek. És ugyan épültek jó minőségű, építészetileg is kiemelkedő alkotások, de a régi házakkal és régi utcákkal együtt eltűnt az itteni közösség is, a kerület egyik legizgalmasabb karakterét adó utcai élet és az azt alkotó családok, társaságok.

Kilátás a Práter utca Nagy Templom utca és Leonardó da Vinci utca közötti házsorára, a felvétel a 34-es számú házból készült 1972-ben. (Fotó: Fortepan / Kriss Géza)

Vasbeton konzolok ritmusa teszi mozgalmassá a Práter utcai lakóház homlokzatát (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Az erkélyeket a lakók saját ízlésük szerint formálták, ezzel a kortárs építészet tisztasága ugyan megtört, de az élet visszaköltözött az utcára (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Ez is érdekelhet

To top