Vissza

Egy félbevágott utca története

Egy félbevágott utca története

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A városi szövet folytonosságát csak nagyléptékű beruházások képesek megtörni. Ez történt Józsefváros egy részén, ahol félbevágott utcákkal és a környezet léptékéhez képes túlnött épületekkel találkozhatunk a Corvin sétány mentén. Itt egy másik típusú városrehabilitáció zajott le az elmúlt években, a ferencvárosihoz hasonlítva sokkal drasztikusabb lépésekkel megváltoztatva a városrészt.

Az Üllői út felől a Vajdahunyad utcába érkezve döbbenten láthatjuk, hogy ez nem is egy utca, csak egy ficak. A 2000-ben indult Corvin-Szigony projekt ugyanis ezt az utcát félbevágta, és ma a Corvin Pláza blokkolja az utca végét.

Józsefváros történelmileg hasonló helyzetben volt, mint Ferencváros, a Budapestre érkező munkások találtak itt szállást a századforduló során. A Józsefvárosi pályaudvar miatt sokan ide érkeztek meg először, mikor a fővárosba költöztek munka után nézve, emiatt a területen a lakosságot tekintve nagy fluktuáció volt megfigyelhető a 20. század elején. A Nagykörút vonzáskörzetében található városrész a többi kerülethez hasonló stílusban (eklektikus, belsőudvaros bérházak) épült meg, azonban minőségében már nem azt a szintet biztosította, mint a belvárosi nagypolgári házak. Az államszocializmus időszakában itt még inkább érvényesült a “lefelé tartó spirál” jelensége, a házak karbantartása elmaradt, sok helyen a legalacsonyabb komfortfokozatú lakásokban éltek összezsúfolva a legszegényebb társadalmi rétegek.

A Corvin-projekt ötlete építészhallgatók és városépítészek közös workshopjának eredményeként kezdett körvonalazódni. A kerület és a városvezetés is látta a Nagykörúthoz és a turisztikailag már fejlődő Belvároshoz közel elhelyezkedő területben rejlő lehetőségeket. A ferencvárosi tömbrehabilitációhoz képest itt viszont egy másik utat választottak: PPP (public-private partnership) konstrukcióban indult a beruházás, mely egy új sétány kialakítását, a lakhatási helyzet javítását, egy innovációs tudásközpont létrehozását és új lakóépületek létrehozását tűzte ki célul.

A nemes és eredetileg helyes célok azonban nem tudtak teljeskörűen megvalósulni, a folyamatba beleszólt a 2008-as világgazdasági válság és az erősödő ingatlan lobby, ráadásul a helyi történeti és szociokulturális értékek is buldózerrel lettek eltüntetve, egy városrész emlékét eltörölve.

A félbevágott Vajdahunyad utca (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Corvin Pláza bejárata (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Tipikus józsefvárosi életkép 1973-ból (Fotó: Fortepan / Bartók István)

Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top