A pesti Broadway

A pesti Broadway

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Budapest belvárosában van egy utca, igazából csak utcarészlet, amely kívülről párizsi Montmartre, belülről New York és showtime, magyarosan: kabaré.

Érdemes megállni a Nagymező utcánál egy pillanatra, amely a századforduló és az 1920-as évek szórakoztató iparának egyik központja volt, és ez a házak építészeti kialakításában is visszaköszön. A nagypolgárság gyönyörködtetésére szolgáló reprezentatív épületek és kulturális intézmények betekintést engednek a száz évvel ezelőtti bulinegyedbe. A Nagymező utca, legalábbis az Andrássy út vonzáskörzetében, a mai napig tömve van kulturális helyszínekkel, itt található a Radnóti Színház, akik a Színházak Éjszakáját is szervezik évek óta, de az utcában van a Mai Manó ház és a Capa központ épülete is, a fényképészetért rajongók kedvenc helyei a városban.

Tematikus utcákat máshol is találunk a városban, a Ráday utca a vendéglőiről híres, a Falk Miksa utcában egymás mellett találjuk a galériákat, a Bartók Béla Boulevard pedig a kreatívipari szereplőket fűzi egy tengelyre. Ilyen tematikus utca a Nagymező is, mondhatni az egyik első a városban.

A Nagymező utca forgalomcsillapított belső szakasza (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Thália színház bejárata Kálmán Imre szobrával (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Életkép a Nagymező utca 17. alatt működő Táncpalotában 1957-ből (Fotó: Fortepan / Bauer Sándor)

Ez is érdekelhet

To top