Cseh Tamás emlékét őrző lakónévsor

Legendás dalok szereplői lakják az Iskola utcai házat

Cseh Tamás emlékét őrző lakónévsor

Legendás dalok szereplői lakják az Iskola utcai házat

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Az Iskola utca 35/b-ben kezdődött Cseh Tamás és Bereményi Géza legendás barátsága, így ide költöztek be – legalábbis a lakónévsor tanúsága szerint – a dalaikban életre hívott figurák. De hogyan indult ez a szenvedélyes közös alkotás, és miért pont itt állítanak emléket neki?

A fiatal, rajztanárként dolgozó Cseh Tamás egy kollégája révén került az Iskola utcai albérletbe, és gyakran vetette bele magát a budapesti éjszakába. Egy ilyen alkalommal találkozott Bereményi Gézával, aki a hajnalig tartó közös iszogatás után másnap megjelent nála dalokat írni, és hamarosan ő is beköltözött. A következő másfél évben szinte minden nap született egy közös daluk, az ezekben szereplő figurák pedig  mint Antoine és Desiré vagy Vetró Irén  összenőttek az alkotókkal. 

Így történhetett, hogy beköltözésük 40. évfordulóján, 2010-ben alakjaik hivatalosan is felkerültek a kapu melletti lakónévsorra. A különleges emléktábla más módon is megidézi az egykori albérlet miliőjét, amire az énekes így emlékezett vissza: A Vízivárosban minden megtörtént, a lányok, a szabadság, a saját otthon, Géza, Baksa, a dalok, akkor lett az autóm.” A táblán ugyanis nemcsak nevek szerepelnek, hanem néhány üzenet is, melyet az egykori albérlőtársak legtöbbször szalvétán hagytak hátra egymásnak (pl.: „22h 10′ – elindultam a Belvárosba barátot keresni”). A táblát olvasgatva mi is megérezhetünk valamit az egyedülálló énekes–szövegíró páros, a közeli Isolabellában eltöltött, majd a lakásban alkotásba torkolló múltbéli éjszakáinak hangulatából.

 

Forrás

https://24.hu/kozelet/2016/08/26/ismeretlen-budapest-a-cseh-tamas-emleket-orzo-lakonevsor/

https://welovebudapest.com/cikk/2022/11/17/itt-van-a-varos-vagyunk-lakoi-cseh-tamasra-emlekezunk

https://pestbuda.hu/cikk/20180121_itt_van_a_varos_vagyunk_lakoi_cseh_tamas_75

https://csehtamasarchivum.hu/helyszin/iskola-utcai-alberlet

https://fidelio.hu/jazz-world/micsoda-utjaid-voltak-ezen-a-napon-szuletett-cseh-tamas-2752.html

Megközelíthetőség:
M2 metró, villamos 17, 19, 41, busz 11, majd gyalog
4 perc
300 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top