Királyok és sztárok – szerelmek és pletykák Pesten és Budán

Királyok és sztárok – szerelmek és pletykák Pesten és Budán

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Manapság nem ritka dolog, hogy filmforgatási helyszínként  lesz népszerű egy-egy épület, mint például  a Barátok közt háza a Wekerletelep szívében – sok helyen turisztikai szolgáltatások épülnek arra, hogy ikonikus filmes helyszíneket mutatnak be a rajongók számára. Máskor azért válik zarándokhellyé egy városrész, mert valaha ott élt egy író vagy zenész: Krúdyról például negyedet neveztek el a III. kerületben, ahol élete alkonyán lakott. Azért ennél jóval gyakoribb, hogy tiszteletből uralkodók és családtagjaik nevét viselik területek gondoljunk, például Erzsébet-, Teréz- vagy Józsefvárosra! Amikor pedig a folyami átkelőknél sétálunk, az egykori Ferenc József (mai Szabadság) vagy a szomszédos Erzsébet híd is emlékeztet arra, hogy a névadó császári és királyi pár idején született meg Budapest. Rajtuk kívül is számos híresség nevét fedezhetjük fel a főváros mai térképén is: leginkább közterületek elnevezései vagy felállított szobrok formájában. Deák Ferenctől kezdve Blaha Lujzáig vagy Jászai Mariig, Göncz Árpádtól Herzl Tivadarig találkozhatunk meghatározó alakokkal tematikus útvonalunkon is.

Nem újkeletű dolog az sem, hogy az emberek arra kíváncsiak, vajon egy-egy ünnepelt sztár, egy meghatározó politikus vagy éppen kétes hírű szívtipró hol és hogyan tölti napjait, mit csinál, kivel találkozik, mit eszik. Ma paparazzik követik a sztárok minden lépését, és a bulvársajtót lapozgatva naprakészek lehetünk magánéletük tekintetében is. Régen a lapok társasági rovatában olvashattunk hosszú és részletes beszámolókat egy-egy fontos eseményről, de a korabeli rövid hírek között is bőven találunk szerelmi botrányról, párbajról vagy éppen egy vagyon elvesztéséről szóló írásokat. A helyszínek pedig, ahol a mindenkori hírességek megfordultak, jó eséllyel beírják magukat a város történetébe akár annak ellenére is, hogy építészeti, művészettörténeti szempontból kevésbé jelentősek.

Tematikus útvonalunkon az egykori Arizona mulatónál képzeletben feltűnik a színen egy maharadzsa, arab sejkek sokasága és maga a walesi herceg is. A régi Fehér Kereszt fogadónál emlékezhetünk minden idők leghíresebb kalandorjára, Casanovára, és még azt is megtudhatjuk, hogy vajon a szigorú és tiszta császárnét, a 16 gyermekes családanyát, Mária Teréziát kivel hozták hírbe…?

Induljunk hát az egykori celebek nyomába, Pesten, Budán és Óbudán!

Mai Manó Ház / Egykori Arizona mulató

Pontok

1

Mai Manó Ház / Egykori Arizona mulató

A legendás budapesti mulatók egyike, forgószínpaddal és csillárról lógó görlökkel, mely ma jóval visszafogottabb eseményeknek ad otthont
Budapestcsillogásépítészethíresség

Az épület történetéből kiderül: tudással, tapasztalattal, elhivatottsággal és némi vagánysággal még a Moulin Rouge-zsal szemben is sikerülhet egy mulatót felfuttatni. Egy gonosz rendszerrel szemben azonban esély sincs a túlélésre.

Még több infó
2

Dorottya-palota, volt Wurm-ház

Csillogás és luxus a belvárosban
csillogásépítészethírességPest-Buda

A Dorottya-palota a szerencse és luxus szimbóluma a belvárosban. Első tulajdonosa, a Wurm család az ügyes beházasodás egyik mintapéldája, a fényűzés és siker pedig végigkísérte a ház történetét: bank, nagyvállalati székhely, luxuslakás és előkelő étterem egyaránt megtalálható (volt) benne.

Még több infó
3

Gresham Palota – Four Seasons Hotel

Szerelem és művészet a falak között
Budapestépítészethírességszecesszió

A Gresham-palota és a benne működő Four Seasons Hotel egyaránt a luxus és a fényűzés szimbóluma. Ha azonban elmélyülünk egy kicsit az épület történetében, számos művészeti bravúrral és titkos történettel is megismerkedhetünk.

Még több infó
4

Belügyminisztérium épülete

Az egykori bank, mely előtte Pest kedvenc közfürdője volt
BudapestDunaépítészethíresség

A tér központi részét elfoglaló reprezentatív épület ma a Belügyminisztérium otthona. Maga a telek is kivételes, hiszen az itt álló, egymást váltó épületek egytől egyig igen fontosak voltak. Ki gondolná, hogy korábban sóház, majd fürdő, bank és szálloda is működött ezen a sarkon?

Még több infó
5

Krúdy Gyula utolsó otthona

Kevés hely van Budapesten, ahol Krúdy Gyula nem lakott, de utolsó lakcíme pont itt, a Magyar Vendéglátóipari Múzeum helyén, Óbudán volt
gasztrohírességművészetPest-Buda

Egy ki nem fizetett albérleti díjjal kezdődő és a Krúdy-negyed 2013-as meghirdetéséig tartó közel nyolcvan éves folyamatból kevesebb mint három év az, ami híres írónk életéhez valójában kötődik. Az utókor azonban szerencsére nem a hónapokat számolgatja, amikor egy szeretett tollforgatójának szeretne emléket állítani.

Még több infó
6

Szilágyi Dezső téri református templom

Az ún. "Pentagon-terv" alapján ötszög alapon épült az első budai református templom
Budapestépítészethírességszakrális helyszín

Igazi gótikus várkastély bújik meg a Szilágyi Dezső téren az itteni református templom alakjában. Három harangja lenyűgöző hangjátékra képes, a fény pedig egészen sajátos módon kap szerepet az épületben. Megjelenésén túl érdemes megemlíteni, hogy a magyar történelem több fontos alakja kötött itt házasságot.

Még több infó
7

Cseh Tamás emlékét őrző lakónévsor

Legendás dalok szereplői lakják az Iskola utcai házat
Budapesthírességművészetzene

Az Iskola utca 35/b-ben kezdődött Cseh Tamás és Bereményi Géza legendás barátsága, így ide költöztek be – legalábbis a lakónévsor tanúsága szerint – a dalaikban életre hívott figurák. De hogyan indult ez a szenvedélyes közös alkotás, és miért pont itt állítanak emléket neki?

Még több infó
8

Casanova-ház

Mézeskalács, csábítás, titkos viszony, császári látogatás, világklasszis zenész – a Casanova-ház titkai
árvízhírességlegendaPest-Buda

A Batthyány tér ikonikus épületei közé tartozik az egykori Fehér Kereszt fogadó, amelynek egykori nyüzsgő forgatagában állítólag olyan hírességek fordultak meg, mint II. József császár, Mária Terézia vagy a híres csábító, Casanova. Utóbbi legendáját még az 1990-ben itt nyitott Casanova bár is őrizte.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top