Egy tér, ami csak a Bazilikáról szól

Egy tér, ami csak a Bazilikáról szól

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A Szent István tér kialakítása a bazilikáról szól, és Budapesten itt készül talán a legtöbb szelfi. Ez a tér is reprezentatív szerepet tölt be a város életében, de Kossuth térrel ellentétben itt nem tüntetésekre gyűlnek össze az emberek.

A városi terek sok esetben híres épületeket, “landmarkokat” szolgálnak ki, reprezantatív szerepük a fókuszukban álló architektúráról szól. A Szent István tér esetében sincs ez másképp. A bazilikát Hild József és Ybl Mikós tervei szerint építették meg 1851-1906 között. Az új pesti bazilika helyszínének kiválasztása nem véletlen, ugyanis az 1838-as katasztrófális jeges árvíz elől menekülő pestiek közül több ezren találtak menedéket a kis dombon, amire a Bazilika később épült. A tér kialakítása már a Zrínyi utcában elkezdődik, ahol a váltakozó kandeláber-fa párosok között a figyelmünket az utca perspektívája a Bazilika diadalív-motívumos főhomlokzatára irányítja. A mélygarázs miatt fák nem kaphattak helyet a téren, de egy ilyen kiemelt jelentőségű műemlék esetén ez nem is probléma, a 2003-ban átadott tér itt ténylegesen az épületet szolgálja ki.

A Szent István tér a korábbi buszparkolóból mára a turista- és iskoláscsoportok, performanszok, koncertek és természetesen az éves karácsonyi vásár megszokott helyszínévé vált.

Egyiránypontos perspektívában a Bazilika. (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Fotó: Gulyás Zsuzsa/Fortepan

Fotó: KÉK/Klaniczay János

Ez is érdekelhet

To top