Színház az egész város

Közterek szerepe egy világváros életében

Színház az egész város

Közterek szerepe egy világváros életében

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A város nem kizárólag az épületekről szól, hanem a közöttük létrejövő terekről. A közterületek kialakítása nagy szerepet játszik a városi életben, a város használóinak ez a kiterjesztett élettere. Azonban nem minden tér szerepe egyezik meg, funkciójukat tekintve sokfélék lehetnek, és ezek megismerése fontos a tudatos városi életmódhoz. A mindennapok színházát az utcán látjuk, ahogy Jane Jacobs urbanista is írta, az utcák szereplői komplex rendbe szervezve mutatnak meg egy folyamatosan változó balettelőadást.

***

Budapesten jó sétálni, és ezt egyre többen tudják: városszerte több tucat tematikus program közül lehet választani.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és többet szeretnél megtudni a témáról és a környékről, keresd fel valamelyik budapesti sétaszervező társaság vezetett programját!

1.5 óra
2 km
A nemzet főtere

Pontok

A séta első állomásaként a Kossuth téren érdemes körülnézni. A teret mélyen áthatja a nemzeti szimbolika, legmeghatározóbb eleme természetesen a Steindl Imre által tervezett Országház neogótikus épülete (a világ második legnagyobb parlamentje). A tér 2014-es átalakításakor tiszta koncepciót követtek a tervezők (Tiba Stúdió – KÖZTI): méltó reprezentatív teret létrehozni, amely ki tudja hangsúlyozni a Parlament […]

Még több infó

A Kossuth tér és a Szabadság tér közötti kis tér korábban Nagy Imre szobráról volt ismert, de 2019-ben a történelmi 1918-19-es vértanúk emlékművét építették vissza. A kis tér a 21. századi magyar állami emlékezet-politikáról is sokat elárul.

Még több infó

A Szabadság téren rengeteg szimbólumot találunk, politikai állásfoglalások tömkelegét rejti a tér. A magyar történelem legjelentősebb eseményeit tudjuk végigkövetni az egyes emlékműveket figyelve, de azért a házakat is érdemes megfigyelni, mert sok titkot rejtenek.

Még több infó

A Szabadság tér déli oldalán érünk el Budapest “fő utcájának” torkolatához. A Budapest Szíve program során megvalósult belvárosi közterületfejlesztésnek köszönhető egységes arculatba a vizes elemek is fontos szerepet kaptak, a szökőkútnál mindenképp álljunk meg!

Még több infó

A Szent István tér kialakítása a bazilikáról szól, és Budapesten itt készül talán a legtöbb szelfi. Ez a tér is reprezentatív szerepet tölt be a város életében, de Kossuth térrel ellentétben itt nem tüntetésekre gyűlnek össze az emberek.

Még több infó

Ki ne ismerné az Andrássy és a Kiskörút találkozásánál elhelyezkedő Erzsébet téri füves placcot? A Budapest egyik leghíresebb félbemaradt építkezése helyén kialakított városi tér a helyiek és a turisták számára is vonzó célpont, ami alapjaiban változtatta meg a közterületek használatával kapcsolatos elképzeléseinket.

Még több infó

„Hol találkozunk? A Deákon.” A minden közlekedési móddal elérhető Deák Ferenc tér a találkozások és az áthaladás tere, kialakítása is ezt a funkcionális megközelítést tükrözi.

Még több infó

A Városháza tér nevét sokan nem ismerik, mivel hivatalosan a Belváros része, de a hosszas döntési folyamatok és megvalósulatlan át/beépítési tervek nyomán csak karakter nélküli mellékszerep jutott ezidáig a térnek.

Még több infó

A Madách téren zárjuk sétánkat. Ez egy igazi urbánus tér, a városi élet minden funkciójának megfelelni akaró kortárs felújítás eredménye.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top