Gyémánt Út Buddhista Központ

A monarchia első izzógyárából lett Dreher sörraktár, ami ma világi buddhista központ

Gyémánt Út Buddhista Központ

A monarchia első izzógyárából lett Dreher sörraktár, ami ma világi buddhista központ

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Vajon egy épület hány élet emlékét rejtheti? Minél változatosabb egy ház sorsa, annál többét.. Ebben a házban egykor a Tungsram elődje működött, később cipőt gyártottak benne, majd sörraktárként használták, mára pedig Európa legjelentősebb buddhista központjának legnagyobb magyarországi székhelye.

Az eredetileg földszintes, díszes, historizáló épület a Rózsák terén található, amit az állatpiac miatt Baromvásár térnek is neveztek egykor. A mai buddhista központ épületét 1871-ben lakóháznak építették, majd 1887-től a szénszálas izzólámpák gyártásával is foglalkozó Egger-család üzeme költözött be. A Tungsram márkanevet birtokló vállalkozás hamar kinőtte az épületet, helyére egy ideig cipőgyár került, majd 1910-től a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde használta raktárként. Ekkor építették át a házat, melyre több híres vendéglős portréja mellett szobrok is kerültek. Talán már akkor is furcsának tűnhetett Szűz Mária szobra egy sörraktár falán. A legenda szerint azért került a szoborfülkébe, mert a Dreher család és a helyi pap viszonya nem volt felhőtlen, így a sörraktárba saját kápolnát építettek, melynek bejárata a szobor alatt nyílt. A másik kőalak Szent Flóriánt ábrázolja, aki nem csak a tűz ellen véd, hanem a sörfőzők oltalmazója is..

 

Forrás

https://24.hu/kozelet/2016/12/07/ismeretlen-budapest-az-izzogyarabol-lett-sorraktar-ami-ma-europa-legnagyobb-vilagi-buddhista-kozpontja/

Megközelíthetőség:
Metró: M2, M4, Busz: 5, 7, 107, 108E, 110, 133E, 230, Villamos: 23, 24, troli: 76 majd gyalog

Ez is érdekelhet

To top
"