Iskolaépítők remekei az Ajtósi Dürer soron

Iskolaépítők remekei az Ajtósi Dürer soron

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A századfordulón a legmodernebb elvárásoknak megfelelően épített egykori Erzsébet Nőiskola, és a szomszédos Vakok Királyi Nevelő és Tanintézete a lelkes Lechner-követők, Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond remekei.

A hatalmas, mai napig impozáns szecessziós tömb két iskolát is takar, melyknek bár a tervezőpárosa közös volt, más-más funkcióval készültek el. A ma a Teleki Blanka Gimnáziumnak otthont adó 1902-es épület eredetileg a nőnevelés és emancipáció egyik fontos intézménye volt, amely az Erzsébet Nőiskola nevet viselte, és amelynek feladata a tanítónők képzése volt. Az épületben nagy, tágas tantermek kaptak helyet, de volt könyvtár, laboratóriumok, tornaterem, és udvaron pedig nyáron teniszpályák, télen korcsolyapályák működtek.

A szomszédos, ma Vakok Országos Nevelő és Tanintézete 1899–1904 között épült fel, ennek homlokzatán érződik talán igazán Lechner hatása az építészekre. Apró érdekesség, hogy ha jobban megnézzük a feliratot, látszik az intézmény nevében a királyi jelzőt lecserélték országosra, ahogy a politikai rendszerek változtak. Az iskola éke az intézményért oly sokat tevő József-nádor után elnevezett Nádor-terem, ahol az  1930-as évekből származó üvegablakok az ország leghatalmasabb ólomüveg-ablak együttesét alkotják.

Aki kedvett kapot, sétálgasson tovább Zuglóban, vagy ahol eddig jártunk, a szűkebb Istvánmezőn, az árnyas utcák még sok-sok felfedeznivalót rejtenek, amerre a sétán nem jártunk.

Fotó: Práczky István

Az egykori Erzsébet Nőiskola (ma Teleki Blanka Gimnázium) 1905-ben: Fortepan/Klösz György felvétele

Ez is érdekelhet

To top