Zugló jól őrzött kincsei

elegáns villanegyed a fasorok árnyékában

Zugló jól őrzött kincsei

elegáns villanegyed a fasorok árnyékában

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Zuglónak a Városliget körül elterülő csendes, árnyas utcái megannyi izgalmas felfedeznivalót rejtenek – nem csak azért érdemes erre sétálni, mert egymást érik a szebbnél-szebb villák és építészeti emlékek, de a hely története által kicsi jobban megérthetjük a századforduló megannyi modernizációs törekvését, hogy hogyan és kik próbálták Budapestet híres világvárossá, és egy igazán jó hellyé tenni minden társadalmi réteg számára, arisztokratától tanítónőig. Ez „Pest mályvarózsa-illatú Budája”, ahogy Térey János írta versében, nézzük meg, igaza volt-e?

***

Budapesten jó sétálni, és ezt egyre többen tudják: városszerte több tucat tematikus program közül lehet választani.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és többet szeretnél megtudni a témáról és a környékről, keresd fel valamelyik budapesti sétaszervező társaság vezetett programját!

1,5 óra
3 km
Pest tüdeje, Zugló

Pontok

Mielőtt elindulnánk Zugló hangulatos utcácskáiba, pár pillanatot érdemes felvillantani a környék történetéből.

Még több infó

A kétszintes, színében is feltűnő, geometrikus mintázatokkal dekorált épület előtt megéri egy picit megállnunk, hiszen több izgalmas történetet is őriz.

Még több infó

A kissé talányos elnevezés nem mást takar, mint a többszörös olimpiai bajnokot, Hajós Alfrédot. De hogy is került a tervezőasztal mögé az ismert úszó?

Még több infó

A Pesti Izraelita Hitközség fiú- és leánygimnáziumának épült art decós tömbben működő intézmény a mai napig a budapesti iskolák elit élvonalba tartozik.

Még több infó

Hogy mi is a rendhagyó az úgynevezett Malonyai-villában? Ehhez kicsit a története mélyére kell ásni, és figyelmesebben megnézni az elsőre nem is olyan feltűnő homlokzatú épületet.

Még több infó

A Stefánia út éke a kékes színben csillogó tündérpalota, amely Magyarország legrégebb óta működő tudományos kutatóintézetének ad otthont.

Még több infó
7

Egy fényűző klub az elitnek

a Stefánia Palota

Az egykori Park Clubnak több különlegessége is volt, a kifinomult eleganciáján túl ez volt az első, amelynek női, akár hajdon tagjai is lehettek, és a kertjében hódolhattak a századfordulón egyre nagyobb teret nyerő sportolási láznak is.

Még több infó

Ismerős már valahonnan a kerítés oszlopainak formája? Nem véletlen, hiszen egy újabb Lechner épülettel állunk szemközt.

Még több infó

A grandiózus épületek után íme egy kedves családi villa, amelyet az építész saját maguknak tervezett.

Még több infó

A századfordulón a legmodernebb elvárásoknak megfelelően épített egykori Erzsébet Nőiskola, és a szomszédos Vakok Királyi Nevelő és Tanintézete a lelkes Lechner-követők, Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond remekei.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top