Lokális projektek a Corvin sétány mellett

Lokális projektek a Corvin sétány mellett

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A plázává alakult bevesárló utca és a modern lakóházakkal övezett sétány mellett megbújva találunk két igazán lokális helyszínt. Mit kezdjünk az épületek bontásakor felgyűlő bontott téglával? És a régi macskakövek hova kerüljenek? Mi történjen az üres telekkel, amíg nem kezdődik az építkezés? Ezekre adott választ a Grund épülete és a KÉK közösségi kertje.

A Corvin-negyed fejlesztéséhez kapcsolódóan épült meg a Grund is. A Grund egy találkozóhely, egy iroda, egy rendezvényközpont, egy játszótér, egy étterem és egy kocsma egyben. A három ház összenyitásával létrehozott épületben a hely történetét örökítették meg a tervezők (Arató Gábor és Arató Zoltán). Az udvarra a Pál utcai fiúk híres grund játszóterét tervezték meg, a járófelületen az utcákat régen borító bazalt macskakövek vannak, a díszburkolat az elbontott házak falaiból épült, a kerítés pedig régi födémgerendákból. A hely történetének konzerválása az identitás átmentését szolgálja, az eltűnt utcák és házak most egy helyen tömörülnek. A Grund közben a kerületiek kedvelt találkozóhelye lett, és a Google bevonásával egy innovatív találkozási helyet is létre tudtak hozni, ráadásul az épületben a mai napig oktatás is zajlik.

Két sarokkal arrébb elérhetünk az egykori Leonardo kerthez. De miért is beszéljünk egy olyan helyről, ami már nincs? A Leonardo kert a KÉK – Kortárs Építészeti Központ egyik első és legsikeresebb közösségi kertje volt. A Corvin-sétányt kísérő bontásokat (a gazdasági világválságnak is köszönhetően) nem rögtön követte új épületek megépítése. A parlagon fekvő üres területeket pedig a kerület innovatív, ideiglenes használatra bérbe adta a KÉK-nek közösségi kertek kialakítására. A területen éveken keresztül helyi lakók tudtak kertészkedni, egy új közösség tudott kialakulni, közös bográcsozásokkal, kerti koncertekkel színesítve az éveket. A városok sűrű épített szövetében egy talpalatnyi földnek is örülünk, hát még ha saját kertünk is lehet! De természetesen egy ilyen terület nem maradhat teljesen üresen sokáig, és 2019-ben el is indult egy új társasház kivitelezése. Ideiglenes projektek esetében ezen nem kell meglepődni, ugyanis a rövid távú hasznosítás eredménye, az új közösség továbbra is létezik, és máshol keresik a közös kertészkedés élményének lehetőségét.

A Grund egyszintes, kívülről romosnak tűnő (de belül felújított) épülete erős kontrasztban áll az új társasházak szomszédságában (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által létrehozott Leonardo Közösségi kert 2012-19 között biztosította a városi kertészkedés élményét a helyi lakóknak (Fotó: KÉK/Közösségi kertek)

A Tömő utca a Vajdahunyad utca irányában nézve, 1960-ban (Fotó: Fortepan / UVATERV)

Ez is érdekelhet

To top