Miért repült el a gólya?

Miért repült el a gólya?

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Városépítészeti léptékben egy sétány (sőt egy teljes városrész megépítésének) lezárására nem elég egy szobor, szükséges egy kiemelkedő építészeti minőségű és funkciójú épület. A Corvin projekt esetében rögtön két ilyen irodaházat is láthatunk, melyek keretezve zárják le a sétányt, erős kontrasztot állítva a környék épületeihez mérten.

A Corvin-sétány végére két ikonikus, „landmark-jellegű” épületet képzeltek el a kerület és a fejlesztők. A gazdasági válság azonban itt is közbe szólt, és beruházó híján sokáig nem sikerült gazdát találni a területnek. Végül a Nokia regionális központja költözött ide, az eredeti tervek mentén egy jobban kitűnő épületbe, melyet a ZDA iroda, Zoboki Gábor stúdiója jegyez. Az épület áramvonalas homlokzata a sétány tengelye felé nyit, ahol egy Gömböc szobor is helyet kapott. A sétány lezárásának is tekinthető teresedés átellenes oldalán egy újabb irodaház található, ami a 3H építésziroda tervei szerint épült.

A két karakteres épület egy ellentmondásos projektet zár le. Egyrészt eltűnt egy városrész, egy közösség, egy hangulat, mely Budapest része volt. Másik oldalon viszont a korábbinál sokkal jobb minőségű lakások épültek, innovatív cégek találtak új otthont a területen, és rendezett közterület várja a látogatókat. Az új közösség egyelőre sajnos főleg csak irodistákból áll, mivel a lakások nagyobb részét hostelek, szállodák és airbnb-k foglalják el (mondani sem kell, hogy az eredeti koncepciótól merőben eltérő módon).

A terület totális, és (várostörténeti időszámításban nézve) rohamos átalakulását a Gólya apró épületén lehet a leginkább tetten érni. A 2013-ban nyílt kocsma szövetkezeti alapon működik, egy kitartó társaság üzemelteti, céljaik között a helyi közösség kialakítása fontos szerepet játszik. Amikor a Gólya Presszó megnyitott, a szomszéd telkeken még bontásra váró házak és üres placcok vették körül. A kibontakozóban lévő romkocsmakultúrában ez a hely volt a város széle. Azonban Corvin-negyed néhány éven belül utolérte a helyszínt, előbb a Nokia épülete nehezedett a Gólyára, majd a szemközti társasház árnyékolta be a mindennapokat. A kocsma-kávézó így 6 év után, 2019-ben tovább költözött, és ma az Orczy útnál folytatják közösségi projektjüket. A „régi Gólya” földszintes épülete még ott árválkodik a szomszédos házak mellett, de hamarosan itt is többemeletes társasház épül.

A Gólya Közösségi házat utolérte a Corvin-negyed fejlesztése, a Nokia irodaház árnyékában várja sorsát (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Nagyvárosi lépték a Corvin Sétány végén, balról a ZDA által tervezett Nokia székház, jobbról a 3H által tervezett új irodaház, hátul pedig a Tömő utcai paneltornyok egyike (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Bókay János utca a Práter utca felől a Tömő utca irányába fotózva 1970-ben (Fotó: Fortepan / Homoródy Károly)

Ez is érdekelhet

To top