Monda kultszobor

A park névadó szobrát a magyar népmese varázslatos hármas száma inspirálta

Monda kultszobor

A park névadó szobrát a magyar népmese varázslatos hármas száma inspirálta

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A magyar népmesék jól ismert, varázslatos hármas számát Kiss István 1980-as Monda-szoboregyüttese is tökéletesen tükrözi a nap, a hold és a csillagok szerepeltetésével. A kelenföldi lakótelep mesterséges dombján a bikák hármas alakzata és fejdíszük kapcsolja össze az égi és földi világot.

Az alkotás a főváros legnépesebb kerületében, Újbudán, a Bikás-domb tetején látható. A dombhoz hasonlóan a metróállomás és a park is ennek a szobornak köszönheti a nevét.

A városi legenda szerint a Kelenföldi városközponttal egyidejűleg (1974-79) épülő lakótelep felvonulási területén egy teherautó megsüllyedt a sárban, és sehogy sem tudták onnan kihúzni. Így aztán otthagyták, és hamarosan hulladéklerakó létesült körülötte. Később a roncsot és a többi szemetet földdel borították be, új szánkódombot hozva létre ez lett a Bikás-domb.

A park felszínétől ugyan csak nyolc méteres, a tengerszinttől mérve viszont 121 méter magas domb csúcsát az 1980-ban állított Monda-szobor, a három szürkemarha-bika uralja, szarvaik között a népmesékből ismert jelképekkel, a nappal, a holddal és a csillagokkal. 

A Bikás park számtalan sportolási és szabadidős tevékenységgel szolgál minden korosztály számára, ezzel üdítő közösségi centrummá vált a panelrengeteg közepén.

Megközelíthetőség:
M4, villamos: 1, 19, 49, Busz: 150, 250, 251, 87, 101, 141, 187, 40, 88, 188, 53, 154, majd gyalog

Ez is érdekelhet

To top