Vissza

Állati jó séta – családi felfedezőtúra Budapest állatai nyomában

Állati jó séta – családi felfedezőtúra Budapest állatai nyomában

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Akárhol sétáltok is, biztos, hogy élő állatok sokasága tűnik fel a szemetek előtt: néhány mókus a parkokban, verebek, varjak és galambok mindenhol, a Duna-parton pedig sirályok. De rajtuk kívül is élnek különleges állatok a nagyvárosban! A vörös vércséket sajnos csak az igazán szemfülesek láthatják, bár sok helyen ott fészkelnek a templomtornyokon. A Feneketlen-tónál járva viszont békák kuruttyolása töri meg a csendet, a napos köveken pedig gyíkok sütkéreznek.

Tematikus túraútvonalunkon a Duna mindkét oldalán, földön, vízben, levegőben, épületeken, élőben és kőből kifaragva, fából elkészítve találkozhattok állatokkal: télen szánkózás közben bikákat láthattok Kelenföldön, napfürdőző gyíkra pedig Rákospalotán akadhattok egy indián lábánál, és ha szerencsétek van, a budafoki vízparton még hódok is előbukkanhatnak.

Szép időben a folyóparton akár kagylókat is gyűjthettek. És ha már a víznél jártok, gondoltátok volna, hogy a Duna vize ötvenkét halfaj otthona? És hogy ezek legnagyobbika volt a viza, ami akkora kincsnek számított, hogy még pereskedtek is érte, sőt megtisztelő ajándékként tekintettek rájuk a királyi udvarokban is. Nem utolsósorban pedig még egy városrészt is neveztek el róla.

Induljatok hát keresztül-kasul a városon, állatok és mesék nyomában,, és kalandozzatok Buda és Pest szerte!

Pontok ikon
Monda kultszobor

Pontok

1

Monda kultszobor

A park névadó szobrát a magyar népmese varázslatos hármas száma inspirálta
Budapestcsaládoskortársszobor

A magyar népmesék jól ismert, varázslatos hármas számát Kiss István 1980-as Monda-szoboregyüttese is tökéletesen tükrözi a nap, a hold és a csillagok szerepeltetésével. A kelenföldi lakótelep mesterséges dombján a bikák hármas alakzata és fejdíszük kapcsolja össze az égi és földi világot.

Még több infó Separator Separator
2

Indián-szobor

A magyar gyerekeket évtizedeken át lázban tartó Cooper és Karl May indiánregények inspirálták Ungvári Lajost az Indián-szobor elkészítésére
Budapestcsaládoslegendaszobor

A gyerekek manapság is szeretnek indiánost játszani. Nem is csoda: az indiánok a becsület példaképei, világuk színes, ruházatuk, tárgyaik különösek, hőstetteikkel könyvekben, filmekben találkozhatunk. De vajon hány gyerekkel esik meg, hogy az iskola ablakán kinézve egy indián szobrát láthatja?

Még több infó Separator Separator
3

Vizák szobor

Magyarország legnagyobb halfaját örökíti meg a szobor, melyet az új közparkkal és benne a tóval együtt adtak át
BudapestcsaládosDunaszobor

A régen a Dunában még gyakran előforduló halról és a hozzá kapcsolódó halászatról Vizafogónak nevezett városrész parkjában található a vizákat ábrázoló szoboregyüttes.

Még több infó Separator Separator
4

Noé bárkája

A lassan 150 éves Állatorvostudományi Egyetem szomszédságában egy találó Kolodko-miniszobor
Budapestcsaládoskortársszobor

Kolodko Mihály különleges miniszobra, az állatok menedékét jelentő bárka szimbolikus helyen áll: a nagy múltú Állatorvostudományi Egyetem főkapuja közelében.

Még több infó Separator Separator
5

Kecskefarm a Népszigeten

Budapest vadregényes félszigete, ahol kecskék, kajakozók és újhullámos kocsmák békésen léteznek együtt
BudapestcsaládosDunazöld a városban

A szigetnek nevezett, valójában a 19. századtól félszigetként létező vadregényes terület lassan a főváros egyik legfelkapottabb szabadidős helyszínévé válik. A gyerekek talán legkedvesebb foglalatossága itt az állatok etetése.

Még több infó Separator Separator
6

Hüvelyk Matyi szobra

Az egyik legkedvesebb mesehős városmajori szobra, amely szó szerint bejárta Budapestet, míg a másolata hazatalált a Városmajorba
Budapestépítészetszoborzöld a városban

Egy kiváló szobrász, Telcs Ede játékos díszkútja áll a Városmajor árnyas fái között. A szobor átélte az utóbbi egy évszázad mozgalmas magyar történelmének minden korszakát és hányattatásait, amíg kicsit átalakulva, de – reméljük, most már véglegesen – révbe ért.

Még több infó Separator Separator

Ez is érdekelhet

To top