Állati jó séta – családi felfedezőtúra Budapest állatai nyomában

Állati jó séta – családi felfedezőtúra Budapest állatai nyomában

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Akárhol sétáltok is, biztos, hogy élő állatok sokasága tűnik fel a szemetek előtt: néhány mókus a parkokban, verebek, varjak és galambok mindenhol, a Duna-parton pedig sirályok. De rajtuk kívül is élnek különleges állatok a nagyvárosban! A vörös vércséket sajnos csak az igazán szemfülesek láthatják, bár sok helyen ott fészkelnek a templomtornyokon. A Feneketlen-tónál járva viszont békák kuruttyolása töri meg a csendet, a napos köveken pedig gyíkok sütkéreznek.

Tematikus túraútvonalunkon a Duna mindkét oldalán, földön, vízben, levegőben, épületeken, élőben és kőből kifaragva, fából elkészítve találkozhattok állatokkal: télen szánkózás közben bikákat láthattok Kelenföldön, napfürdőző gyíkra pedig Rákospalotán akadhattok egy indián lábánál, és ha szerencsétek van, a budafoki vízparton még hódok is előbukkanhatnak.

Szép időben a folyóparton akár kagylókat is gyűjthettek. És ha már a víznél jártok, gondoltátok volna, hogy a Duna vize ötvenkét halfaj otthona? És hogy ezek legnagyobbika volt a viza, ami akkora kincsnek számított, hogy még pereskedtek is érte, sőt megtisztelő ajándékként tekintettek rájuk a királyi udvarokban is. Nem utolsósorban pedig még egy városrészt is neveztek el róla.

Induljatok hát keresztül-kasul a városon, állatok és mesék nyomában,, és kalandozzatok Buda és Pest szerte!

Monda kultszobor

Pontok

1

Monda kultszobor

A park névadó szobrát a magyar népmese varázslatos hármas száma inspirálta
Budapestcsaládoskortársszobor

A magyar népmesék jól ismert, varázslatos hármas számát Kiss István 1980-as Monda-szoboregyüttese is tökéletesen tükrözi a nap, a hold és a csillagok szerepeltetésével. A kelenföldi lakótelep mesterséges dombján a bikák hármas alakzata és fejdíszük kapcsolja össze az égi és földi világot.

Még több infó
2

Indián-szobor

A magyar gyerekeket évtizedeken át lázban tartó Cooper és Karl May indiánregények inspirálták Ungvári Lajost az Indián-szobor elkészítésére
Budapestcsaládoslegendaszobor

A gyerekek manapság is szeretnek indiánost játszani. Nem is csoda: az indiánok a becsület példaképei, világuk színes, ruházatuk, tárgyaik különösek, hőstetteikkel könyvekben, filmekben találkozhatunk. De vajon hány gyerekkel esik meg, hogy az iskola ablakán kinézve egy indián szobrát láthatja?

Még több infó
3

Vizák szobor

Magyarország legnagyobb halfaját örökíti meg a szobor, melyet az új közparkkal és benne a tóval együtt adtak át
BudapestcsaládosDunaszobor

A régen a Dunában még gyakran előforduló halról és a hozzá kapcsolódó halászatról Vizafogónak nevezett városrész parkjában található a vizákat ábrázoló szoboregyüttes.

Még több infó
4

Noé bárkája

A lassan 150 éves Állatorvostudományi Egyetem szomszédságában egy találó Kolodko-miniszobor
Budapestcsaládoskortársszobor

Kolodko Mihály különleges miniszobra, az állatok menedékét jelentő bárka szimbolikus helyen áll: a nagy múltú Állatorvostudományi Egyetem főkapuja közelében.

Még több infó
5

Kecskefarm a Népszigeten

Budapest vadregényes félszigete, ahol kecskék, kajakozók és újhullámos kocsmák békésen léteznek együtt
BudapestcsaládosDunazöld a városban

A szigetnek nevezett, valójában a 19. századtól félszigetként létező vadregényes terület lassan a főváros egyik legfelkapottabb szabadidős helyszínévé válik. A gyerekek talán legkedvesebb foglalatossága itt az állatok etetése.

Még több infó
6

Hüvelyk Matyi szobra

Az egyik legkedvesebb mesehős városmajori szobra, amely szó szerint bejárta Budapestet, míg a másolata hazatalált a Városmajorba
Budapestépítészetszoborzöld a városban

Egy kiváló szobrász, Telcs Ede játékos díszkútja áll a Városmajor árnyas fái között. A szobor átélte az utóbbi egy évszázad mozgalmas magyar történelmének minden korszakát és hányattatásait, amíg kicsit átalakulva, de – reméljük, most már véglegesen – révbe ért.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top
"