Vissza

Újpesti Városháza

A legszebb községháza a monarchia Magyarországán, ahol szinte mindent újpesti mesterek készítettek

Újpesti Városháza

A legszebb községháza a monarchia Magyarországán, ahol szinte mindent újpesti mesterek készítettek

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Az előző századforduló erőtől duzzadó Újpestjének jelképe a községházának épült díszes palota, mely egyszerre szól a korra jellemző dzsentris nagyzolásról és az Újpestet naggyá tevő racionális üzleti szemléletről.

A 20. századra az egykori megyeri puszta helyén kinövő Újpest Magyarország nyolcadik legnagyobb településévé vált, mégsem nyilvánították várossá. Így a Bőhm Henrik és Hegedűs Ármin által tervezett, 1900 nyarán átadott épületben is a községi adminisztráció kezdte meg működését. Bár az ekkor pályakezdő tervezők a fővárosból érkeztek, az építkezésen kizárólag újpesti vállalkozók és munkások dolgozhattak. Minden tégla és ablak az újpestiek tehetségét dicsérte, kivéve a díszterem reprezentatív berendezését, amelyet alig használtan, jutányos áron vehettek meg a Fővárosi Kereskedelmi és Iparkamarától. A toronyban tűzőrség szolgált, a földszinten üzlethelyiségeket alakítottak ki, a pincében pedig fogda várta a bűnelkövetőket. Így vált minden ízében újpestivé az épület, mely úgy reprezentálta a település nagyságát, hogy közben minden apró részletét hasznosították, fenntarthatóvá téve működését.

Ma is itt működik Újpest Önkormányzata, ahol a hivatal mellett igazi közösségi tér is létrejött: a díszterem kulturális programok sokaságának ad otthont.

Megközelíthetőség:
Metró: M3 Villamos: 12, 14 Autóbusz: 25, 30, 30A, 104, 104A, 120, 147, 170, 196, 196A, 204, 220, 230, 270
Idő ikon
13 perc
Hossz ikon
1 km
Akadálymentesített ikon
Akadálymentes
Előző pontKövetkező pont

Ez is érdekelhet

To top